ORDU MESLEK YÜKSEK OKULU GEMİ MAKİNALARI MEZUNLARININ YETERLİLİĞİ VAR MI YOK MU?
Denizcilik Üniversitesi açılsın mı açılmasın mı tartışmaları sürerken size aşağıda Ordu Meslek Yüksek Okulu 2006 mezunu bir kardeşimizin bana gönderdiği iki mesajı sunacağım..
MESAJ I
Ben KTÜ Ordu Meslek Yüksek Okulu Gemi Makinaları 2006 mezunuyum. Denizcilik müsteşarlığı okulumuzu tanımadığından yeterlilik verilmiyor.Okulunda bu yönde açıkcası net bir çalışması yok. Yeterlilik konusunda ne yapabilirim.? Dava açsam kazanabilirmiyim.? Hukuken birþey yapamazsam dahi özel kurslardan sadece uygulama veya genel bir egitim alarak makina zabitliği alabilirmiyim.? Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
MESAJ II
"Okulun müsteşarlığa yeterlilik konusunda hiçbir talebi bildiğim kadarıyla olmadı. Olduysada sırf bizi biraz oyalamak içindir. Çünkü biz okuldayken yeterlilik konusunda yöneticilere biraz bu konudaki tepkimizi gösterdik.Bizim bölüm oldukça sorunluymuş. İlk açıldığında KTÜ Ordu Meslek Yüksek Okuluna bağlı olarak Fatsa ATATÜRK Denizcilik Meslek Lisesinde öğrenime başlanmış. Bir yıl sonra bölüm Orduya alınarak "gemi makinaları" iken yalnız "makina" olarak bölüm adı değiştirilmiş.Bunun üzerine öğrenciler dava açarak bölüm adını "Gemi mak." olarak değiştirtmişler.Bu olaydan dolayı okul yönetiminin bu bölümü sevdiği pek söylenemezdi.
Ben TÜDEV'le sadece telefonda görüştüm ve bana baştan dersleri görerek zabitlik yeterliliğini alabileceğim söylendi. Benim özel kurslardan demek istediğim müsteşarlığın denizcilik yönetmeliğinde böyle bir maddenin olup olmadığı.Bu kadar bu işin peşine düşmemin nedeni " İKİ YIL O KADAR ZORLUK ÇEKTİM VE YÜKSEK BİR BAŞARIYLABİTİRDİKTEN SONRA BOŞ YERE OKUMUŞ OLDUGUM DÜŞÜNCESİ BENİ BU KADAR ARAŞTIRMAYA YÖNELTTİ" bu konuyla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. "
Fazla lafa gerek var mı? Elimizde ki eğitim yuvalarından mezun olanları istihdama yöneltemezken, yani var olan eğitim yuvalarını üretim anlamında verimli kılamazken başka tartışmalar ne kadar gerçekçi ve samimi olabilir?
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımın, özellikle müsteşarlıkta çalışan arkadaşlarımızın bizi aydınlatmalarını ve Ordu Meslek Yüksek Okulunun Gemi Makinaları bölümü mezunlarının yeterlilik bağlamında neden tanınmadığını açıklamalarını rica edeceğim.
Sadece ülkemizin en büyük sorunlarından birinin işsizlik, denizcilik dünyamızında en büyük sorunlarından birinin eleman sıkıntısı oldugu gerçeğini bilen bir yurttaş olarak rica ediyorum..Yanlış anlaşılmasın..
Bir kaç soru sorup ve bir temenni ile yazımı sonlandıracağım;
Bir yüksek okulun Gemi Makinaları bölümünü bir genç niye bitirir? Bu kadar masraf niye yapılır? Bu kadar zaman niye harcanır?
Makina zabiti sıkıntısını hat safhada yaşayan armatörlerimiz bu konudan haberdarlar mı?
Eğitimi ulusal bir görev olarak gören bizler işe yaramaz duruma getirilen bir bölümü hayata döndürmeyi aynı rota da değerlendirmemiz gerekmiyor mu?
Bana yazan (ismini vermeyeceğim) kardeşimiz gibi kaç mezun magdur durumda işsiz güçsüz dolaşmakta..?
Umarım bu yazı bir işe yarar..Ve geleceğini denizde arayıp bu işin eğitimini binbir güçlüklerle ve bir o kadar da umutla alan gençlerimize okyanusların yolları açılır..
Sevgiler herkese...