Denizcilik sektöründe son zamanların tartışma yaratan konusu "Denizcilik Üniversitesi açılsın mı açılmasın mı" tartışmasıdır..
Daha doğrusu bu üniversitenin açılmasına Denizcilik Fakültesinin, mezunlarının ve YÖK'ün engel olduğu iddiası ve DTO nun buna gösterdiği tepkidir.
Yaşamın kendisinin bir siyaset filmi olduğunu düşünürsek bu filmin her kesitinde tartışmalar olacaktır, karşı görüşler olacaktır, karşı duruşlar olacaktır.
Size doğru görünen başkalarına öyle görünmeyecektir.
Bu tartışmalara konu olan şeylerin sonuçta ülkenin yararına olup olmayacağı ise sağ duyulu tartışmaların sonunda ortaya çıkacaktır. Yoksa kavgaların değil..
Kavga düşüncenin bittiği yerde baslar. Denizcinin ise düşünememesi gibi bir şey söz konusu değildir. Çünkü denizde devinim her dakika her saniye devam eder. Denizci bu devinime ayak uydurmak zorundadır. Onun içinde her zaman düşünme yetisine ihtiyacı vardır...
Eleştiriler ise ufka giden yelkenlinin flokunu dolduran rüzgarlardır.
Selamet enginlerdeyse o zaman eleştiri rüzgarlarına yelkenini acık tutacaksın ve enginlere yol almaya devam edeceksin.
Ben bu kösede "hasbel kader" yazıyorum..Doğal olarak da çok şükür eleştiriler alıyorum.
Ve bu rotada kesinlikle KİNAYEDEN UZAK herkese, hepimize SAMİMİYETLE sormak istiyorum;
a) Su anda var olan denizcilik eğitimi nitelik ve nicelik acısından yeterli değil midir? Neden?
b) YÖK 4 yıldır neden Denizcilik Üniversitesinin açılmasına yeşil ışık yakmamıştır? Nedenleri nedir? Yani argümanlar nelerdir? Bilen varsa lütfen yazsın.
c) Ülkemizin en büyük ekonomik ve sosyal problemi olan İŞSİZLİK konusuna ilişkin olarak Fakültelerin öğrenci sayılarını arttırırken ayni zamanda Denizcilik Meslek Liseleri açmak daha etkin, ucuz ve pratik bir yol değil midir?
Bu konuya bağlantılı olduğuna inanarak;
i) Denizcilik Fakültesi mezunlarına zorunlu eğitim uygulaması getirilebilir mi? Bu uygulamanın yasal zemini var mıdır? Staj ve burs uygulaması bu konuda bir çözüm yolu mudur?
i)) Gene aynı bağlamda bugün itibari ile Denizcilik Fakültelerinden kaç öğrenci mezun olmalı ki ihtiyaca yanıt verebilsin ve bir mezunun ortalama denizde kaç yıl çalışması gerekmektedir ki denizde zabitan, kaptan, bas mühendis ihtiyacı olmasın. Bu konuda bir istatistiki çalışma yapılmış mıdır?
iii) Fakülte mezunlarına uygulanan ehliyet sınavı zorunluluğu zabitan istihdamında sorun yaratmakta mıdır?
Son olarak Sayın Arkas'ın dediği gibi mealde " biz ihtiyacımızı söyleyeceğiz eğitim yuvaları da buna uygun gerekeni yapacaklardır" sözü bu tartışmada değerlendirilmelidir bence.
Özetle buyurun bu soruları çoğaltalım. Konuyu akademik düzeyde, tarafsız ve birbirimizi kırmayacağımız bir platformda tartışalım...
Sektörün çalışanları olarak bizlerde bilgisiz taraf olacağımıza bilerek doğrunun yanında olalım..
Kavgayla varacağımız yer sisli kıyılardır..Karaya oturma tehlikesi yüksektir. Tartışarak varacağımız yer ise çözümler denizidir..Selamettir..
Buyurun..Benim köşem sizin köşenizdir..
Sevgiler herkese...