S/S Ankara'nın Unutulmaz Kaptanlarından: Kaptan Namık Sadi Assena
Bu gün çok saydığım ve sevdiğim Kaptan Namık Assena’nın vefat haberini aldım. Kaptan Namık Assena’yı Denizcilik Dergisinin Çarşamba sayfalarından tanıdım kendisi ile tanışmayı çok istiyordum Denizyolları Baş Enspektörleri’nden Merhum Kaptan Yılmaz Türker bir Çarşamba günü beni Gündüz Aybay Denizcilik Merkezine götürdü ve orada Namık Kaptanla tanıştırdı. Bu dostluğumuz devam etti çok nazik ve kibar bir insandı beni evine davet etti eşimle o zaman oturduğu Kızıltoprak’taki evine ziyarete gittik çok keyifli sohbetlerimiz olmuştu konuşmamız arasında yazlık evinin Dikili’de olduğunu öğrenmiştik benim de yazlık evim Dikili’deydi yazları da kendisini ziyaret eder uzun uzun konuşurduk Bana anlattığı bir olayı yazmamı istemişti. Kısaca olay şu idi M/V Akdeniz’in süvarisi iken o zamanlar kontenjan senatörü olan ve 1973 yılında Cumhurbaşkanı seçilen Fahri S. Korutürk’ünde yolcular arasında bulundu bir seferde Marsilya’dan Cenova’ya doğru giderken gemi ambarında bir yangın çıkar tüm personel seferber olur yolculara haber verilmeden içereden ve üstten yangının olduğu ambar bölümü su ile soğutulur Cenova limanına gelince itfaiye’den yardım istenir ve yangın söndürülür Bunu Hürriyet gazetesi haber olarak verir benden bu gazeteye bulmamı bu konuda yazı yazmamı istemişti. Bu gazeteyi bulmak yazı yazmak benim için artık yerine getirilmesi gereken kutsal bir görev olmuştur.
20 Mart 1920 tarihinde İstanbul’da doğan Kaptan Namık Sadi Assena Atatürk’ün Kaptanı diye anılan Kaptan Sait ÖZEĞE’nin Okul Müdürü olduğu ( Yüksek Deniz Ticaret Mektebi) Bu günkü Denizcilik Fakültesini 1942–1943 ders yılında sınıfının birincisi olarak çok iyi derece ile Güverte Bölümünden mezun olmuştur. Babasının Adı Süleyman Tevfik Annesinin ismi Emine Süeda’dır. Nezahat hanımla evli olup Sema ve Gönül adında iki kızı vardır. 10 Mayıs 1943 yılında Askerlik Hizmetine Başlayan Kaptan Namık Sadi Asena 31 Ekim 1945 Terhis olmuştur. 03 Kasım 1945 yılında o zamanki adı Devlet Deniz yolları ve Limanları Umum Müdürlüğü’ne Mülazım Kaptan olarak atanır. 30.05.1946 yılında 3. Kaptan’lığa 01 Mart 1950 yılında 2.Kaptanlığa 30 Mart 1955 Süvariliği terfi eder. 08 Nisan 1977 yılında Denizyolları İşletmesi Müdür Yardımcılığı atanır. 10 Ocak 1978 Kendi İsteği ile Emekli oldu.
Kaptan Namık Assena emekli olduktan sonra Armatör gemilerinde de görev yapar. Birçok firmada da çalıştı. Bir anısında evden Kadıköy’e kahve almak için alış gider burada bir armatörle karşılaşır. Haydarpaşa Limanından kalkacak olan gemiye apar topar biner Brezilya’da iner kahveyi Kadıköy yerine Brezilya’dan almak varmış kaderde derdi hiç unutmadığı bir anısıda anlatırken bile içi burkulurdu Koçtuğ firmasına ait bir gemiyi İstanbul’dan alıp Aliağa’ya söküme götürürmüş tam yol karaya çıkmış hoş bir anı değildi ama Denizcilikte var olan bir olay her denizcinin yaşadığı bir olaydır derdi.
Kaptan Namık Assena mücadeleci bir insandı Marshall yardımı çerçevesinde satın alınan gemileri Türkiye’ getirmek için S/S Bakır gemisi ile Amerika Birleşik Devletlerine giderken bir dernek kurma fikri ortaya atılır bu fikir herkesçe kabul edilir. Kurucu olmak için imza toplanır bir imza eksiktir tamamlamaları gerekir. Zabitan salonunda otururken içeriye uzun boylu okuldan yeni mezun olmuş bir zabitan girer konu anlatılır bir an bile düşünmeden imza eder bu kişi Kaptan Refik Akdoğan’dır Kaptan Namık Assena denizcilik camiasında her insanı severdi ancak Kaptan Refik Akdoğan’ı herkesten farklı severdi.
Denizciliğimize kaptan olarak, idareci olarak, bir bilge kişi olarak uzun yıllar hizmet etmiş bir büyüğümüzü ebediyete uğurluyoruz cennet mekânın olsun nur içinde yat büyük kaptan seni unutmayacağız