Wang Yi, Erdoğan, Yıldırım ve Albayrak'la ayrı ayrı görüştü

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Kabul yaklaşık 45 dakika sürdü.

Wang Yi, Erdoğan, Yıldırım ve Albayrak’la ayrı ayrı görüştü

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Kabul yaklaşık 45 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Çin'le ilişkilere büyük önem atfettiklerini ve stratejik işbirliği vasıtasıyla ortaklığa ilişkin meselelerin üst düzeyde ele alınmasına hazır olduklarını ifade etti.

Erdoğan, daha önce Cumhurbaşkanı Xi Jinping'le vardıkları mutabakatın etkin biçimde uygulanmakta olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erdoğan, Bir Kuşak Bir Yol girişimine dikkat çekti ve yüksek hızlı demiryolu inşası gibi büyük projelerde işbirliğinin ilerletilip turizm, kültür, eğitim gibi alanlarda işbirliğinin kuvvetlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, güvenlik ve terörle mücadelede işbirliğinin derinleştirilip her iki ülkenin ulusal egemenlik, güvenlik ve istikrarı koruma çabalarına karşılıklı destek sağlaması gerektiğini de vurguladı.

Türkiye-Çin Dışişleri Bakanları İstişare Mekanizması'nın ilk toplantısı dolayısıyla Türkiye'de bulunan Dışişleri Wang Yi, daha sonra Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edildi.

Kabulde, köklü ilişkilerin bulunduğu Çin ile işbirliğine verilen önemi ifade eden Başbakan Yıldırım, yakın siyasi diyaloğun yanı sıra ekonomi, ticaret, ulaştırma ve enerji gibi alanlarda işbirliğini ilerletme konusunda güçlü iradeye sahip olunduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Wang da Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki işbirliğinin ortak çıkarlar çerçevesinde daha ileri seviyeye taşınmasına yönelik iradenin Çin tarafınca da paylaşıldığını, ikili ve bölgesel konularda eşgüdüm yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Enerji Bakanı ile görüşme 

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi dün Ankara'da Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile de görüştü.

Görüşmede Çin-Türkiye ilişkilerinin gelişimini olumlu değerlendiren Wang Yi, ekonomi ve ticaret ile güvenlik ve terörle mücadele işbirliğinin ikili ilişkilerde iki önemli alan olduğunu ifade etti.

Çin'in, iki ülkenin cumhurbaşkanları arasında varılan mutabakat doğrultusunda ekonomi ve ticaret alanlarında işbirliğini ilerletmeye, güvenlik ve terörle mücadelede işbirliğini derinleştirmeye hazır olduğuna işaret eden Wang, Doğu Türkistan İslami Hareketi gibi terör güçlerinin kökünün kazınmasında Ankara'nın Çin'e olan desteğini sürdürmesini istedi.

Albayrak ise görüşmede Türkiye-Çin ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini söyledi. Çin ile işbirliğine verilen büyük önemi ifade eden Berat Albayrak, Türkiye'nin Çin'in güvenliğine ve istikrarına zarar getiren hiç bir eyleme izin vermeyeceğini ve çeşitli alanlarda işbirliği ilişkilerinin gelişmesi için daha iyi koşullar yaratmaya devam edeceğini vurguladı.