Wakashio'nun kaptanı: ''Mürettebatın moralini yüksek tutmak istedim!''

Mauritius'ta görülen, Wakashio isimli geminin resife oturduğu kaza olayını soruşturan mahkemede, Wakashio dökme yük gemisinin kaptanı Sunil Kumar Nandeshwar, internet çekim alanına girmek için kıyıya yaklaşılmasının nedeninin, meslektaşlarının akrabalarıyla iletişim kurmasını sağlayarak morali yüksek tutmak olduğunu açıkladı.

Mauritius'ta görülen, Wakashio isimli geminin resife oturduğu kaza olayını soruşturan mahkemede, Wakashio dökme yük gemisinin kaptanı Sunil Kumar Nandeshwar, internet çekim alanına girmek için kıyıya yaklaşılmasının nedeninin, meslektaşlarının akrabalarıyla iletişim kurmasını sağlayarak morali yüksek tutmak olduğunu açıkladı.

Neden internet çekim alanına girmekti!

Mitsui OSK Lines tarafından işletilen newcastlemax tipi Wakashio isimli gemi geçtiğimiz temmuz ayında Mauritius'un güneyindeki bir resifte karaya oturmuştu. Devasa boyutlarda çevre kirliliğine neden olan olayda Wakashio isimli gemi ile Mauritius adası arasında 22 deniz mili boşluk bırakılması gerekirken sadece iki deniz mili açıktan seyredilmesinin nedeninin cep telefonlarının internet çekim alanına girmek olması ise tarihe geçmişti.

Moralini yüksek tutmak amacıyla kabul ettim!

Son gelen detaylara göre Wakashio'nun kaptanı Sunil Kumar Nandeshwar'ın devam eden soruşturmada feci şekilde sonuçlanan kararın mürettebatı mutlu tutmak adına alındığını açıkladı. Kaptan, "Gemide internet yoktu ve mürettebatın moralini yüksek tutmak amacıyla mürettebat üyelerinin akrabalarıyla iletişim kurabilmesi için Mauritius'a yanaşmayı kabul ettim.'' ifadelerini kullandı.

Mürettebatın çoğu sarhoştu!

Ayrıca, mürettebat üyeleri kaptanın kendilerine bir doğum günü partisi vermelerine izin verdiğini ve 25 Temmuz'da karaya oturarak yaklaşık 1.000 ton yakıt sızdıran ve Mauritius'un sahil şeridinde geri dönülemez kirliliğe neden olan kaza sırasında çoğunun sarhoş olduğunu itiraf etti.

Kazanın mali sorumluluğunun Wakashio'nun sahibi Japonya merkezli Nagashiki Shipping ve sigortacılarına ait olacağı neredeyse kesin olarak belirtilen soruşturmada Panama Denizcilik Otoritesi (AMP), kaza anında geminin kaptanı, başmühendisi ve birinci kaptanının köprü üstünde olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, raporda köprü üstündeki görevlilerin "aşırı güven" sergilediği belirtilmişti.

Harita uygun değildi, vardiya tutan yoktu!

Feci kazada Mauritius adası ile gemi arasında 22 deniz mili boşluk bırakılması gerekirken sadece iki deniz mili açıktan seyredilmesinin nedeninin cep telefonlarının internet çekim alanına girmek olması tarihe geçmişti. Dahası, MOL, mürettebatın kıyıya olan mesafeyi ve dibe olan derinliği doğrulayacak yeterlikte ölçeği olmayan bir deniz haritası kullanıldığını ortaya çıkarmış, buna ek olarak hiçbir mürettebatın ne gözle ne de elektronik seyir yardımcılarıyla nöbet tutmadığını belirtmişti.

 

KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER