Uzmar'dan Danimarka'ya hibrit römorkör!

Uzmar Tersanesi tarafından inşa edilen mekanik hibrit tahrikli römorkörün Danimarka'da yer alan Aarhus Limanı'na teslim edileceği açıklandı.

Uzmar Tersanesi'nin, yeni nesil, mekanik hibrit tahrikli römorkörü Danimarka'da yer alan Aarhus Liman Otoritesi'ne teslim edeceği açıklandı.

Aarhus Limanı için Uzmar tarafından inşa edilerek Hermes adı verilen Robert Allan RAmparts 3000 tasarımı römorkörün, Danimarka'ya 2021'in 3. çeyreğinde teslim edilmesi bekleniyor.

İnşa edilen 30,3 metre uzunluk ve 11,8 metre genişliğindeki azimut kıçtan itişli (ASD) römorkörün, kış aylarında yürütülen operasyonlarda faaliyet göstermek üzere ''ice I'' sınıf notasyonuna sahip olduğu belirtildi. Ayrıca Uzmar tarafından inşa edilen römorkörde, IMO Tier II emisyon gereklilikleriyle uyumlu olan ve her biri 2,013 kW güç sağlayan bir çift Cummins QSK60 motor kullanılmakta.Bünyesinde yer alan hibrit sistem ile römorkörün, gemi çekme/itme hizmeti sağlamıyorken bir motorunun devre dışı bırakabildiği ve diğer motorun her iki itici üniteye güç sağlayabildiği açıklanan detaylar arasında görülmekte.

Bu mekanik hibrit sistemin, römorkörlerin rıhtımlar arası seyirde harcadıkları zaman göze alındığında, emisyon ve yakıt maliyetlerinin önemli ölçüde azalmasının yanında uzun vadede bakım maliyetlerine de olumlu yansıyacağı değerlendiriliyor.

Ayrıca 12.5 knot seyir hızına sahip olan Hermes isimli römorkörün 65 ton çeki gücü bulunmakta. Aynı zamanda sancak motorunun gücü, motorun ön ucuna monte edilmiş büyük bir yangın pompasına aktarılabilecek. İskele motorunun gücü ise her iki iticiye güç sağlayacak olup, kaptana, römorkörü yangın söndürme operasyonları için en iyi konumda tutmak için tam manevra kontrolü sağlayacağı belirtiliyor.

Uzmar CEO'su Noyan Altuğ; “Bu projenin römorkör operasyonlarında bir devrim niteliğinde olduğunu ve çevre dostu römorkör çözümlerimiz için önemli bir mihenk taşı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: KAPTAN HABER AJANSI