Üstün Cesaret Ödülü, iki liman kılavuz kaptanına verildi

Kaptan McGee ve Kaptan Phillips, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği (IMPA) tarafından verilen ödüle aday gösterildi ve düzinelerce yarışmacının arasından bir IMO paneli tarafından seçildi. Ödüllerini Kasım ayında Londra'daki IMO Genel Kurulu esnasında alacaklar.

İki Houston liman kılavuz kaptanı, Kaptan Michael G. McGee ve Kaptan Michael C. Phillips, IMO tarafından, 2017 yılı Denizde Üstün Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. Bu ödül, hayatlarını tehlikeye atan ve denizde yaşamı kurtarma girişiminde veya deniz çevresindeki hasarları önlemeye çalışırken üstün cesaret gösteren denizcilerin uluslararası alanda tanınmasını sağlıyor.

IMO, ödül alan iki kılavuz kaptanın, köprüüstünde görev yaptıkları tankerin iki adet dolfin ile çarpışarak alev almasından sonra  büyük bir trajedinin önlenmesinde oynadıkları rolün takdir edilerek ödülün verildiğini açıkladı. Olay 6 Eylül 2016'da Kaptan McGee ve Kaptan Phillips, Houston Gemi Kanalı'nda Aframax River adlı tankeri kılavuzlarken gece yarısından hemen sonra meydana geldi. Bir makine arızası kontrol kaybına yol açtı ve geminin iki halat dolfinine çarpmasına yol açtı. 

Çarpışma sonrası geminin yakıt tankı patladı ve hızlı bir şekilde alev alan dizel yakıt denize döküldü ve 100 metre yüksekliğe kadar çıkan alevler gemiyi sardı. Yangın, diğer geminin diğer tanklarını ve yakındaki kıyı tesislerini tehdit ederek kanalın hemen karşısına yayıldı ve bölgeyi kalın toksik dumanlar kapladı.

Kendi hayatlarını da büyük bir riske atan her iki kılavuz kaptan da yangın sırasında geminin köprüsünde kaldı. Kaptan McGee, yanan gemiyi çevredeki gemilerden ve tesislerden uzak tutmaya çalıştı. Kaptan Phillips, Birleşik Devletler Sahil Güvenliği ve yerel yangın botlarıyla iletişim ve itfaiye çabalarını koordine etti. Yangın 90 dakika sonra kontrol altına alındı ve McGee gemiyi römorkör yardımı ile bir rıhtıma yönlendirdi.

Kaptan McGee ve Kaptan Phillips, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği (IMPA) tarafından verilen ödüle aday gösterildi ve düzinelerce yarışmacının arasından bir IMO paneli tarafından seçildi. Ödüllerini Kasım ayında Londra'daki IMO Genel Kurulu esnasında alacaklar.