'Tuzla'yı kapatalım' önerisine isyan ettiler.

Bakan Faruk Çelik'in "Tuzla kapatılmalıdır" şeklindeki açıklaması, hem tersane patronlarını hem de mesai arkadaşlarını kaybeden işçileri isyan ettirdi.

'Tuzla'yı kapatalım' önerisine işçi de işveren de isyan etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "Tuzla kapatılmalıdır" şeklindeki açıklaması, hem tersane patronlarını hem de mesai arkadaşlarını kaybeden işçileri isyan ettirdi. "Her şeye rağmen tersaneler kapatılmamalı" fikrinde birleşen işveren ve işçiler, Tuzla'nın tahliye edilmesinin değil, bölgedeki mevcut sorunların çözülmesini, iş güvenliğinin ve üretimin sağlıklı hale getirilmesini istedi.

GİSBİR Başkanı Murat Bayrak, "Zaten son 8 aydır yurtdışından hiç sipariş alamadık. Önlem alınmazsa 2 yıl içinde kendi kendimize kapanacağız" derken Limter-İş Başkanı Cem Dinç de "Adana'dan Trabzon'a kadar yeni tersaneler yapılması planlanıyor. Böylelikle Tuzla'daki kuralsızlık Türkiye'nin dört bir yanına yayılacak" uyarısında bulundu.

Tuzla tersanelerinde yaşanan işçi ölümleri, Başbakan Erdoğan'ın girişimleri ve kamuoyunda oluşan hassasiyete rağmen bir türlü önlenemiyor. Son olarak Gisan tersanesinde meydana gelen ve 3 işçinin ölümüne, 16 işçinin de yaralanmasına sebep olan kazanın ardından, Türkiye'de gözler yeniden Tuzla'ya çevrildi. Önceki gün bölgede incelemelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla'nın tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Tuzla'dan belli sayıda tersaneler kalkmalıdır ya da Tuzla kapatılmalıdır" diye konuşmuştu. Bakan Çelik'in Tuzla'da "kapatma"dan başka yol olmadığına ilişkin açıklamalarına tepki gösteren tersane sahipleri ve işçiler ise "Kapatmak çözüm değil. İş güvenliğini sağlayacak önlemleri alalım" çağrısı yaptı.
 
8 aydır yurtdışından sipariş yok

Bakan Çelik'in açıklamalarına inanamadığını ifade eden Gemi İnşa Sanayicileri Derneği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak, "Bir bakanın daha alınan önlemlerin sonuçları belli olmadan böyle telaşlanması düşünülemez. Ben bunu kabullenemiyorum. Tuzla tersane bölgesi, 1969 yılında bakanlar kurulu kararıyla kuruldu. Şimdi bir bakanın sözü ile kapatılacağına aklım ermiyor" dedi. Tersanedeki alan darlığı konusunda Bakan Çelik'in yanlış bilgilendirildiğini savunan Bayrak, "Devlet, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Denizcilik Müsteşarlığı'nın 2006-2007 yılında Türkiye genelinde yaptırdığı 'Tersaneler Master Planı'na 1.5 milyar YTL harcadı. Bu master planda Türkiye'de hangi bölgelerde tersane lazım, Tuzla'nın mevcut kapasiteye cevap verip vermediği konusunda birçok bilgi mevcut. Niye bu master planı devlet ortaya çıkarmıyor? Şu plan ortaya çıksın da gerçekleri konuşalım" şeklinde konuştu. Gisan tersanesindeki filika kazasında tersanelerin herhangi bir ihmali olmadığını dile getiren Bayrak, şunları söyledi:

"Eğer kaza rıhtımdan açıkta olsaydı, Tuzla'nın adı geçmeyecekti. Son 8 aydır Tuzla'daki hiçbir tersane yurtdışından sipariş alamadı. Eskiden tersanelerin en az bir sözleşmesi olurdu her zaman. Bir 8 ay daha böyle giderse, zaten önümüzdeki 2 yıl içinde iş kapasiteleri yarı yarıya düşecek, hiç iş alamayacağız. Üç sene sonra bu tersaneler kendiliğinden kapanmak zorunda kalacak."
 
Çözüm kapatmada değil eğitimde

Yıldız Gemi İnşaat AŞ İdari ve Satın Alma Müdürü Ruhi Demirören de Tuzla'yı kapatmak yerine eğitim sisteminin geliştirilmesi ve mesleki eğitimin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Demirören, "Tuzla tersaneleri bölgesi, Türkiye ekonomisi için çok önemli bir alandır. Kolay kolay kapatılabileceğini sanmıyorum" dedi.

Sedef Gemi İnşaatı AŞ Genel Müdür Yardımcısı Osman Yurtsever ise sorunların tersane kapatılarak çözülemeyeceğinin altını çizerek "Tersane kapatarak neyi sağlamış olacağız? Ama tersanede kazalar için her türlü önlem alınmasına kimsenin itirazı olamaz. İş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili önlemleri almak, koruyucu standartlar getirmek gibi çözümlerin peşinden koşmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
40 BİN AİLE SOKAKTA KALIR

Tersanelerinin kapatılması önerisine işçi örgütleri de "Doğru değil. Verilen eğitimlerin sonuçları beklenmeli" diyor. DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası Başkanı Cem Dinç, hükümetin Adana'dan Trabzon'a kadar uzanan kıyı şeridinde onlarca tersane yapılmasını planladığına dikkat çekerek "Böylelikle Tuzla'daki kuralsızlık Türkiye'nin dört bir yanına yayılacak. Sayın Bakan, elektrik çarpmasını önlemek için elektriği keselim diyor. Bu en kolay yöntemdir" diye konuştu.

Türk-İş'e bağlı Dok Gemi İş Sendikası Başkanı Necip Nalbantoğlu da "Başladığımız eğitim seferberliğine katılan işçi sayısı 10 bini geçti. Tersaneyi kapatırsanız çalışan 40 bin insanı ve ailelerini sokağa atmış olursunuz" şeklinde konuştu.

Aram Ekin Duran /Referans Gazetesi