TÜRSAB ve UNDP'den turizm için stratejik ortaklık

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasındaki sürdürülebilir turizme yönelik işbirliği kapsamında mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan ve TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya ve UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov’un katılımıyla imzalanan mutabakat zaptı, sürdürülebilir turizmin bölgesel ve yerel ekonomik kalkınmada önemli bir araç olarak kullanılmasına çağrı yapıyor. Belge ayrıca, yerleşik turizm uygulamalarının sürdürülebilir bir anlayışla dönüşümünün sağlanması ve sürdürülebilir turizm girişimlerinin desteklenmesinin önemini vurguluyor. sürdürülebilir turizm, çevresel ve kültürel değerlerin korunması konusundaki hassasiyetlerin tüm dünyada her geçen gün artmasının doğal sonucu olarak ön plana çıkan bir kavram. Sürdürülebilir turizm, turistler kadar ev sahibi toplulukların da ihtiyaçlarını gözeterek çevresel, sosyal ve kültürel değerlerin korunmasını ve bu sayede ekonomik olarak da kısa vadeli değil kalıcı bir fayda sağlamayı amaçlayan bir turizm yaklaşımı olarak tanımlanıyor.

Ortak vizyonu bir mutabakatla belgelediler

Bu kapsamda TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), turizmde rekabeti artırmak, turizm politikalarını sürdürülebilir turizm yaklaşımıyla şekillendirmek, sürdürülebilir iş modellerini benimsemek ve geliştirmek, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak için sürdürülebilir turizmi bir araç olarak teşvik etmek üzere sahip oldukları ortak vizyonu bir mutabakatla belgelediler.

Farklı projelerde işbirliği

Grand Hyatt İstanbul Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya ve UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov tarafından imzalanan mutabakat metni çerçevesinde TÜRSAB ve UNDP arasında farklı projelerde işbirlikleri hedefleniyor.

Önemli hedefler

Seyahat acentalarını sürdürülebilir turizm konusunda bilinçlendirici eğitim ve etkinlikler düzenlenmesi, sürdürülebilir turizm destinasyonlarını desteklemek için bir platform oluşturulması, sürdürülebilir turizm konusunda sektörü olumlu etkileyecek ve ilham verecek en iyi örneklerin paylaşılması; Küresel Turizm Etiği Kurallarına bağlı TÜRSAB üyesi seyahat acenta sayısının artırılması, sorumlu seyahat ve sorumlu turist kavramlarının teşvik edilmesi, seyahat acentaları için sürdürülebilir turizm kriterleri ve sertifikasyon çalışmalarının gerçekleştirmesi, yerel üreticiler, tedarikçiler gibi toplulukların değer zincirine entegre edilebilmesi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak için turizmi kilit bir aktör yapmaya yönelik yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi bu hedeflerden bazıları olarak belirlendi.

“Bu kavram bir turizm türü değil bir politika geliştirme ve uygulama prensibi”

Türkiye Sehayat Acentaları Birliği Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesi için öncü organizasyon olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliği içinde olmanın turizm sektörünün sürdürülebilirlik bakış açısıyla dönüştürülmesinde çok etkili ve önemli olduğunu belirtti. Bağlıkaya, turizmde sürdürülebilirlik kavramının bir turizm türü değil bir politika geliştirme ve uygulama prensibi olduğunu da ifade etti.

“Öncelikli amacımız geleneklerine saygılı bir model oluşturmak”

Bağlıkaya, sürdürülebilir turizmin amacının sosyal, ekonomik ve ekolojik adalet temelinde, turizmin yerel ekonomik kalkınmaya odaklanması olduğunun altını çizdi. Firuz B. Bağlıkaya, “Sürdürülebilir turizm kavramı kapsamında, turizmin çevreye olan negatif etkisini en aza indirgemek, yöre halkının kültürel haklarına, yaşam döngüsüne, mutfağına, el sanatlarına gelenek ve göreneklerine saygılı bir model oluşturmak öncelikli amacımızdır.

“Kendi bütçelerimizden karşılanacak”

Bu eğitimlerin sertifika süresi 6 aylık ve bu bizim kendi bütçelerimizden karşılanacak. BM tarafından yapılacak olan eğitimlerde de böyle bir şey söz konusu değil. En güzel kaynağımız bu. Kültürel zenginliğimizi çıkartırsak geriye sadece deniz-kum-güneş üçlüsü kalır. Bu da herkes de olan bir şey. Bu yüzden elimizden geldiği kadar sürdürülebilir turizmin ve kültürel kaynaklarımızın devamlılığı konusunda çaba göstereceğiz. Bizim görevimiz bu alanda bir farkındalık yaratmak. Bu işten yararlananların ve ekmek yiyenlerin sürdürülebilir konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Turizme beraber yön vereceğiz”

UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov ise yaptığı konuşmada; “Türkiye’deki yaklaşık 11 bin seyahat acentasının çatı kuruluşu olan ve Türk turizminin gelişimine öncülük eden TÜRSAB ile bu mutabakat kapsamında işbirliği içinde olmamızın stratejik bir önemi bulunuyor. Bu işbirliği çerçevesinde, sürdürülebilir turizm alanında sahip olduğumuz ulusal ve uluslararası deneyimi TÜRSAB’ın kendi alanındaki engin tecrübesiyle ve yaygın turizm ağı ile birleştirerek bu yaklaşımın her alanda benimsenmesini ve turizm politikalarının bu çerçevede şekillenmesini amaçlıyoruz. Yeni bir küresel kalkınma çerçevesi çizen 17 sürdürülebilir Kalkınma Amacını da destekleyerek toplum temelli bir anlayış ile turizme beraber yön vereceğimize ve böylece bölgesel ve yerel ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağımıza inanıyorum” dedi.

KAPTANHABER