Türkiye, Rus gemi kazasında taraf olmayacak

İstanbul Kilyos'ta geçtiğimiz ay Togo bayraklı 'Youzarsıf H.' adlı canlı hayvan taşıyan gemiyle çarpışan Rus istihbarat gemisi denize gömüldü. Gemideki 78 personel kurtarılırken yük gemisinde ise hafif hasar meydana geldi.

İstanbul Kilyos’ta geçtiğimiz ay Togo bayraklı “Youzarsıf H.” adlı canlı hayvan taşıyan gemiyle çarpışan Rus istihbarat gemisi denize gömüldü. Gemideki 78 personel kurtarılırken yük gemisinde ise hafif hasar meydana geldi.

Kazaya ise ilk olarak yoğun sisin neden olduğu ve kuru yük gemisinin kaçınma manevrası yapmasına rağmen çarpışmadan kaçınamadığı iddia edildi. Bu tür kazalarda başlatılan idari ve adli soruşturmalarla ilgili de farklı bir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı. Karar’ın edindiği bilgilere göre, kaza Türkiye karasularında olmadığı için soruşturma da Türkiye’deki yetkili kurumlar tarafından yapılmayacak. Buna göre, kazanın yaşandığı bölge Türkiye’nin sadece arama-kurtarma alanı olarak sorumluluğunda. Bu nedenle kazaya karışan gemilerin VDR (sefer kayıt cihazı), telsiz kayıtları ve radar gibi diğer kayıtları Türk makamları tarafından alınıp incelenmedi. Kazaya ilişkin soruşturmaların ise bayrak gemileri tarafından yürütülebileceği öğrenildi. Bu kapsamda askeri gemiyi Rusya ve yük gemisini de Togo yetkili kurumları soruşturabilir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü kurallarına göre ise, bu ülkeler tarafından hazırlanacak raporlar tek taraflı olacağı için bilgilendirme ve tavsiye amaçlı olacak. Soruşturma da, yine Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından takip edilecek. Diğer yandan Togo, soruşturmayı kendi adına Türkiye’nin yapmasını isterse Türkiye’deki makamlar da devreye girebilecek.

(Karar Gazetesi, KENAN BUTAKIN)