'Türkiye ile İş Yapmaya Can Atıyoruz'

İngiliz BAE Systems'in İş Geliştirme Sorumlusu Alan Garwood, 'Türkiye'ye yıllarca uzak durduk, uyuduk. Sonunda uyandık. Şimdi, dünya pazarına birlikte gitmek istiyoruz.

Savunmanın dünya çapında iş yapan devlerinden İngiliz BAE Systems, Türk savunma sektörüne sağlam bir adımla girmek istediğini bildirdi. BAE Systems İş Geliştirme Sorumlusu Alan Garwood, yıllarca uzak durdukları Türkiye ile yakınlaşmalarını, “Uyuyorduk, uyandık şimdi dünya pazarına beraber girmek istiyoruz” diye tanımladı. İngiltere ile Türkiye arasında savunma alanında önemli işbirliği anlaşmaları yapıldığını, BAE Systems olarak Türkiye’yi çok yakından takibe aldıklarını kaydeden Garwood, Deniz Kuvvetleri’nin milyar dolarlık 10 yıllık bir süreci kapsayan büyük projelerinden etkilendiklerini belirtti. Garwood, bu sektördeki hedeflerini şöyle açıkladı:

FNSS iyi bir iş modeli oldu

BAE Systems, Türkiye’de kara araçları üreten ve ihracat rekorları kıran FNSS firmasının ortağı. Bu firma Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarlarında birbirinden başarılı projelere imza atıyor. Bu iş modeli bize örnek oldu. Türkiye’de bir tersaneye ortak olmak istiyoruz. Bu tersane ile hem Türkiye’deki Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ihalesine girmeyi, hem de aynı FNSS gibi Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarlarına katılmayı hedefliyoruz.

Teknoloji ve tasarım transferi

Prensip olarak tasarım aşamasında her kritik parçayı da paylaşmaya hazırız. Çünkü Türkiye, NATO içindeki kilit ülkelerden biri. FNSS ile yaptığımız çalışmalarda hiçbir sorun yaşamadık. İşbirliği yapılması kolay bir ülkesiniz. Biz Türkiye ile işbirliği yapmaya can atıyoruz.

Savaş gemisini beraber yapalım

İngiltere’de şu anda “Tip 26” adı verilen bir savaş gemisi projesi yürüyor. Bu projenin uluslararası pazardaki ihracat adı “Evrensel savaş gemisi” projesidir. 2020 yılında Kraliyet Deniz Kuvvetleri’ne teslim etmeyi düşündüğümüz bu gemi için size açığız. Türkiye’nin bize çeşitli alanlarda katkı sağlayabileceğine inanıyoruz.

Dünyaya pazarlayalım

Bu savaş gemisine ileride çok sayıda müşteri çıkacak. BAE firmasının ürünlerinin yüzde 19’u İngiltere içinde kullanılır, yüzde 81’i ise ihraç ürünüdür. Eğer işbirliği yaparsak bu geminin pazarlanmasında da size de önemli bir kapıyı açmış olacağız.

Tip 26 Fıikateyni 330 milyon liraya yapılacak

İNGİLİZ Kraliyet Deniz Kuvvetleri için başlatılan projede 3 değişik göreve yönelik tasarım planlanıyor. BAE Systems’ea 4 yılda geminin ilk tasarımını tamamlama görevi verildi. 127 milyon sterlinlik (yaklaşık 330 milyon lira) bu faz sonucunda 141 metre uzunluğunda bir fırkateyn ortaya çıkacak.

LPD gemi projesine üç teklif verildi

SAVUNMA Sanayii Müsteşarlığı tarafından açılan ihalede Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de en az bir tabur büyüklüğündeki bir deniz kuvvetinin harekâtlara kendi başına katılabilmesi hedeflendi. Yoğunluklu olarak kara ve deniz aracı taşımak üzere açılan ihalenin ismi aynı kaldı ancak kriterlerin 2010 yılında değişmesi sonucu gemi çok sayıda helikopter de taşıyan bir yapıya sahip oldu.
2017 yılına kadar sonuçlanarak hayata geçirilmesi hedeflenen projeye Sedef Gemi İnşaatı, RMK Marine ve Desan teklif verdi.