"Türk bayrağı filosuna kattığımız gemilerle ülkemize katma değer kazandırıyoruz"

Lider Gemi Sanayi Nak. Ve Tic. Ltd Şti Yöneticisi Yaşar Şanlıtürk, yaptıkları çalışmalarla Türkiye'ye katma değer kazandırdılarını ifade ediyor.

Yaptıkları çalışmalarla ülke ekonomisine katma değer kazandırdıklarını ifade eden Lider Gemi Sanayi Nak. Ve Tic. Ltd Şti Yöneticisi Yaşar Şanlıtürk konuyla alakalı şu bilgileri verdi: “ Lider Gemi Sanayi Nak. Ve Tic. Ltd Şti firmasının merkezi Trabzon’da’dır. İstanbul ve Samsun’da da iki şubesi bulunmaktadır. Firmamız 2002 yılında 4500 DWT’luk iki adet tanker yapmış olup konusunda deneyimlidir. Ereğli ve Madenci Tersanesi’nde kabuk halinde bulunan iki adet 10.250 DWTluk gemiyi icradan satın almıştır. Sahanın taş ve molozlar ile dolu olması ve deniz kısmının da yine kum, çakıl ve molozlarla dolu olması sebebiyle bu gemileri kimse almamış. Bizler ihaleden aldıktan sonra Tersaneler Genel Müdürlüğü’ne müracaat etmek suretiyle faaliyet durdurulmuş olan Madenci Tersanesi’nde bulunan iki adet HULL 36 ve HULL 37 kabuklarının yüzdürülmesi için geçici izinleri aldık. Aldıktan sonra Korkutoğlu Harfiyat firması sahibi Salih Kumaş ile gelerek sahanın nasıl taşlardan temizleneceğini kararlaştırdık.



KAMU’nun gerekli taraflarıyla tam bir uyum içerisinde çalıştık

Temizliği yapıldıktan sonra geminin altında denize açık olan kısımları kapattık. Samsun deniz dibinin taranması için müracaat ettim. Arkadaşlar sağolsunlar Ereğli’de bulunan deniz dibinin taranması vasıtasıyla sahayı komple tarayarak deniz dibinin derinliğini 6-6.5 metreye getirdik. Kızakçılar Denizcilik sahibi Yakup Yılmaz ile geminin nasıl kızak ile indirileceğine dair çalışma yaptık. Denize 11 Eylül 2018 tarihinde indirdik. Tuzla’ya Karadeniz Tersanesi’ne HULL 36’yı 23 Ekim 2018 tarihinde getirdik. Daha sonra 27 Mayıs 2019 tarihinde HULL 37’yi Yardımcı Tersanesi’ne getirdik. Geri kalan denetim işini Selah Tersanesi’nde bulunan havuzun bordasında yaptık. Havuz işlerini de Dentaş Tersanesi’nde yaparak LİDER HALİL isimli Türk bayraklı gemimizi servise koyduk. HULL 37’nin şu an Selah Tersanesi’nde donatım işlerini yapmaya devam ediyoruz. Temmuz sonunda HULL 37’yi LİDER PERİHAN olarak ülkemize Türk bayraklı olarak servise koyacağız. İnşallah iki adet 2020 model yeni gemiyi Türk bayrağı filosuna katmış olacağız. Bize yardımlarını esirgemeyen Tersaneler Genel Müdürlüğü’ne ve Ulaştırma Altyapı Bakanlığı personeline ayrıca teşekkür ederiz.”


AHMET DOĞAN-KAPTANHABER