Tarihi kılavuz kaptan teknesi ne konteyner gemisi çarptı

Yakın zamanda restore edilmiş ve geçmişte kılavuz kaptanlar tarafından kullanılmış ahşap yelkenli gemi, kuzey Almanya'nın Hamburg yakınlarındaki bir konteyner gemisiyle çarpıştığından sonra battı. 

Yakın zamanda restore edilmiş ve geçmişte kılavuz kaptanlar tarafından kullanılmış ahşap yelkenli gemi, kuzey Almanya'nın Hamburg yakınlarındaki bir konteyner gemisiyle çarpıştığından sonra battı. 

Aslen 1883'te inşa edilen yelkenli gemi Elbe No 5, gemiyi doğrudan konteyner gemisinin rotası üstüne yönlendiren bir arıza nedeniyle, Elbe Nehri üzerindeki G. Kıbrıs bayraklı Astrosprinter gemisi ile çarpıştı, ikisi çocuk 8 kişi yaralandı. 

Birkaç yüz metre uzaklıktaki ufak bir kazaya müdahale eden beş kurtarma teknesinin hızlı müdahalesi sayesinde 43 yolcunun neredeyse tamamı kurtarıldı. Bir itfaiye yetkilisi Wilfried Sprekels, yerel gazete Stader Tageblatt'a verdiği demeçte, “Yakın çevrede olmasaydık ölümler olabilirdi” dedi. 

Ancak kurtarma ekibi gemiyi kıyıya sürüklerken geminin batmasını engelleyemedi. 

Denizden Hamburg limanına daha büyük gemileri kılavuz kaptanlar için bir araç olarak inşa edilen 37 metrelik yelkenli gemi, kentin ahşap gemiler çağından en son kalan gemisiydi. 

1920'lerde gemi ABD'ye satıldı ve burada maceraperest Warwick Tompkins ve ailesi geçici olarak yüzer bir ev olarak kullandılar. 2002'de gemi liman gezileri için kiralanabileceği kendi memleketine geri döndü. 



Son dokuz ayda, Elbe No 5, yeni dış ahşap plakalar ve 1,5 milyon avro (1,5 milyon £) karşılığında yeni bir kıçüstü ile yenilenmiştir. Geçen ayın sonunda ziyaretçileri Hamburg limanı etrafında gezintiye çıkardı. 

Gemiyi restore etmek için çalışan Wolfgang Bentz, NDR radyo istasyonuna kendisinin ve meslektaşlarının geceyi, kırık direği sudan çıkıntı yapan batığın üzerinde seyrederek geçirdiğini söyledi. “Bütün gece uyuyamadım” dedi. 

Bentz, 5 No'lu Elbe'nin tekrar denize açılma ihtimalinin olduğunu söyledi. “Tahtadan yapılmış ve daha önce bir miktar hasar almış. Kurtarma çalışmalarında ne gibi zararlar eklendiğini göreceğiz. ” şeklinde konuştu...