Tahıl anlaşması kapsamında Ukrayna'dan yaklaşık 720.000 ton gıda sevk edildi

Ukrayna Tarım Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 719.549 ton gıda maddesi taşıyan toplam 33 kargo gemisinin, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Ukrayna limanlarının engelini kaldırmak için Ukrayna'dan ayrıldığını söyledi.

Tahıl anlaşması kapsamında Ukrayna'dan yaklaşık 720.000 ton gıda sevk edildi

Ukrayna Tarım Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 719.549 ton gıda maddesi taşıyan toplam 33 kargo gemisinin, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Ukrayna limanlarının engelini kaldırmak için Ukrayna'dan ayrıldığını söyledi.

Anlaşmanın uygulanmasını izleyen Türkiye'deki Ortak Koordinasyon Merkezi (JCC), anlaşmanın imzalanmasından bu yana Ukrayna'nın Karadeniz'deki üç limanından ihraç edilen tahıl ve gıda maddelerinin toplam miktarını 721.449 ton olarak belirledi.

Ukrayna'nın tahıl ihracatı, Rusya'nın ülkeyi işgal etmesi ve Karadeniz limanlarını bloke etmesi, küresel gıda fiyatlarını artırması ve Afrika ve Orta Doğu'da kıtlık korkularına yol açmasının ardından düştü.

Moskova saldırısına 24 Şubat'ta başladı ve bunu “özel askeri operasyon” olarak adlandırdı ve büyük miktarda mahsulü ya hasat edilmedi ya da yok edildi.

22 Temmuz'da Türkiye ve BM, Ukrayna'nın Karadeniz limanlarında sıkışıp kalan yaklaşık 22 milyon ton mısır ve diğer tahılları ihraç etmesinin önünü açan dönüm noktası niteliğindeki anlaşmaya aracılık etti.

Bakanlık, halihazırda Ukrayna'dan ayrılan gemilere ek olarak, 18 geminin daha yüklendiğini veya Ukrayna limanlarından ayrılmak için izin beklediğini söyledi.

Türk Savunma Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, sabah erken saatlerde Ukrayna'nın Chernomorsk limanından başka bir geminin yola çıktığını söyledi.

Ukrayna'dan gelen üç geminin ve diğer üç geminin de teftiş edilecek ülkeye doğru yelken açacağını ekledi.

Ukrayna Tarım Bakanlığı, Temmuz ayında 3 milyon ton olan tahıl ihracatının Ağustos ayında 4 milyon tona ulaşabileceğini söyledi.

Temel gıda ihracatı neredeyse yarı yarıya azaldı

Bakanlık ayrı bir açıklamada, Ukrayna'nın önemli tarım ürünlerinin ihracatının, Rus işgalinin başlamasından bu yana 2021'deki aynı döneme kıyasla neredeyse yarı yarıya düştüğünü söyledi.

Bakanlık verilerine göre, bu yıl 24 Şubat ve 15 Ağustos arasındaki tarım ihracatı, geçen yılın aynı dönemindeki yaklaşık 19,5 milyon tondan 10 milyon tona düştü.

Ukrayna'da 2022 tahıl hasadının 2021'deki rekor 86 milyon tondan yaklaşık 50 milyon tona düşmesi bekleniyor.

Bakanlık verilerine göre, bu yıl 24 Şubat-15 Ağustos tarihleri ​​arasında Ukrayna 3,8 milyon ton mısır, 1,4 milyon ton ayçiçeği tohumu, yaklaşık 1 milyon ton ayçiçek yağı ve yaklaşık 640 bin ton buğday ihraç etti.

Hükümete göre gıda üretimi 400 milyona kadar insanı besleyebilecek kapasitede olan ülke ayrıca arpa, soya fasulyesi ve yağ, ayçiçeği ve soya küspesi ihraç ediyor.

Tahıl anlaşması kapsamında üç limanının yeniden açılmasına rağmen, Ukrayna'nın tarımsal ihracatı, ayda 6 milyon tona kadar tahıl ihraç ettiği çatışma öncesine göre önemli ölçüde düşük.

Geçen hafta Tarım Bakanlığı, Ukrayna'nın 2022/23 sezonunda 19 Ağustos'a kadar olan tahıl ihracatının bir önceki yıla göre %51,6 düşüşle 2,99 milyon ton olduğunu söyledi.

30 Haziran'da sona eren 2021/22 sezonu için hububat ihracatı, Rusya işgalinden önceki büyük hacimli sevkiyatlar sayesinde %8,5 artarak 48,5 milyon tona yükseldi.