Süper uçak gemisi USS Gerald R. Ford, ABD Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi

ABD Deniz Kuvvetleri, Huntington Ingalls Industries'nin Newport News Shipbuilding şirketinden yeni nesil uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un (CVN 78) teslim aldı.

ABD Deniz Kuvvetleri, Huntington Ingalls Industries'nin Newport News Shipbuilding şirketinden yeni nesil uçak gemisi  USS Gerald R. Ford'un (CVN 78) teslim aldı.

Çarşamba günü yapılan teslimat geminin kabul usullerini 26 Mayıs'ta başarıyla tamamladığını gösterdi.

Ford, sınıfının öncü gemisi ve 1975'te USS Nimitz (CVN 68) 'dan bu yana Deniz Kuvvetlerine teslim eden ilk yeni tasarım uçak gemisi. Ayrıca, 2009'da teslim edilen USS George HW Bush (CVN 77)' den bu yana filoya katılan ilk uçak gemisi.

Nimitz sınıfı uçak gemilerinin yerini alacak şekilde tasarlanan Gerald R. Ford sınıfı, daha büyük uçuş güvertesi, daha fazla uçak, ek silahlar ve havacılık yakıt depolama kapasitesi ve yeni bir elektromanyetik hava taşıtı lansmanı nedeniyle öncekilerden daha fazla esneklik sağlıyor. Ford sınıfı ayrıca yeni bir nükleer santral ve yeniden tasarlanmış bir adaya sahip ve Nimitz sınıfıyla karşılaştırıldığında sorti sayılarını üçte bir oranında arttırabilecek. Ayrıca, Donanmanın en yeni uçak gemisi, önceki sınıflardaki gibi üç kat fazla elektrik üretiyor ve öngörülen 50 yıllık hizmet ömrü boyunca yeni sistemler kullanılabilir hale geldiğinde hızla yetenekler eklenecek şekilde tasarlandı.

Her Ford sınıfı gemi aynı zamanda bir Nimitz sınıfı taşıyıcıdan daha küçük bir mürettebatla çalışacak ve Newport News Shipbuilding'a göre, Donanma için toplam bulundurma maliyetlerinde 4 milyar dolarlık tasarruf sağlayacak.

Uçak taşımacılarından sorumlu Program Yöneticisi Brian Antonio, "CVN 78'i bu tarihi kilometre taşına getiren herkesi tebrik ediyoruz" dedi. "Son birkaç yıldır binlerce insan Ford'u Donanma'ya teslim etmede elinden geleni yaptı - Deniz Kuvvetleri'nin en yeni, en yetenekli, en gelişmiş savaş gemilerinin tasarımını yapmak, inşa etmek ve test etmek. Hiç şüphesiz, program ofisinde, mühendis ekiplerimizde ve bu inanılmaz savaş gemisinin yapımını ve denetimini yapanların özverileri olmadan burada olmazdık. Onların sayesinde, Ford, Donanma Teftiş Kurulu ve Araştırma Kurulu tarafından belirtildiği gibi, kabul denemeleri sırasında gemi iyi performans gösterdi. "

"Gemi yapım ortaklarımıza, Ford'un mürettebatına ve onlara destek olan herkese karşılığını verdi" diyen Deniz Deniz Sistemleri Komutanı Komutan Yardımcısı Tom Moore, teslim çalışmalarına da başlamıştı.

USS Gerald R. Ford, Amerika Birleşik Devletleri'nin 38. başkanını onurlandırıyor ve Deniz Kuvvetleri ve ABD hükümetindeki ulusa yaptığı hizmetin şükran arzediyor.

Ford, bu yaz resmi olarak tamamen aktif hale getirerek Donanma filosuna teslim edilecek. Daha sonra geminin mürettebatının gemi sistemlerinde faaliyet göstermesi ve eğitilmesi için daha uzun süre devam etmesi için gemi denizde çeşitli olaylar gerçekleştirecek bir "shakedown" dönemi olacak. Buna ek olarak, planlanan ertelenmiş çalışma yapılacak ve denemeler sırasında tespit edilen eksiklikler liman dönemlerinde ele alınacak.

Ford'un başlangıçtaki operasyonel yeteneği kazandıktan sonra 2020'de faaliyete geçmesi bekleniyor.

Newport News Shipbuilding Başkanı Matt Mulherin "Bugün, Newport News Shipbuilding için tarihi bir gün ve kişisel olarak benim için ödüllendiren bir gün" dedi. "Gemi yapımcılarının bu büyük savaş gemisini hayata geçirmelerini izlemekten zevk aldım. İlk çelik kesiminden son deneme seyrine kadar Ford, gemi inşa ettiricilerimizin olağanüstü becerilerini ve yeteneklerini kanıtlıyor. Dünyanın en gelişmiş uçak gemisini inşa eden yenilikleri, azim ve kararlılığı ile gurur duyuyorum. Gerald R. Ford'u Deniz Kuvvetleri'ne teslim etmekten onur duyuyoruz ve onun eşsiz gücüne ve önümüzdeki yarım asır boyunca özgürlüğümüzün korunması için denizleri seyretme yeteneğine güveniyoruz. "