Suat Hayri Aka'ya Denizcilik Hizmet Plaketi

Sektörün çatı kuruluşu İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekim ayı Meclis Toplantısı'nda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Eski Müsteşarı Suat Hayri Aka'ya 'Denizcilik Hizmet Plaketi' takdim edildi. Aka, yaptığı konuşmada plakete layık görülmekten son derece memnun olduğunu vurguladı.

IMEAK DTO, ekim ayı olağan meclis toplantısını Piri Reis Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.

YOĞUN  KATILIM

IMEAK DTO’nun ekim olağan meclis toplantısına katılım oldukça yoğun bir şekilde gerçekleşti.


MECLİS BAŞKANI ÇAKIR’DAN AKA’YA TEŞEKKÜR

Suat Hayri Aka’nın sektör için büyük bir şans olduğunu ifade eden IMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Suat Aka’ya Türk denizciliğine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti. Çakır, şunları söyledi:“Deniz, kara, hava ve iletişim konularında üstlenmiş olduğu görevleri başarıyla yerine getirmiş bir arkadaşımız, kardeşimiz, meslektaşımız. Bizler doğal olarak üstlenmiş olduğu görevleri içinde denizcilikle alakalı olanları takip edebildiğimiz ve bilebildiğimiz ve de takdir için, denizciliğimizin en üst çatı kuruluşu olan Deniz Ticaret Odamızın 9. Dönem meclisi olarak kendisine başarılı hizmetlerinden dolayı bir plaket takdim ediyoruz.

DENİZCİLİĞİMİZİN BÜTÜN PAYDAŞLARIYLA ÇOK İYİ DİYALOG KURDU

Hepimizin malumu olduğu üzere kendisi denizciliğimizin bütün paydaşlarıyla çok iyi diyalog kurmuş, görevleri süresince üyelerimizin mikro, makro sorunlarına muttali olduğuna çözümü üretmek için gayret göstermiş ve pek çoğunu sonuca ulaştırmıştır. Görev süresince davet edildiği hemen hemen bütün etkinliklere katılmış ve pek çok soruna anında çözüm üretmiştir. Denizciliğimizin kendi bakanlığı dışında diğer bakanlıkları ilgilendiren sorunlarının da halledilmesi için üstün gayretler göstermiştir.


SAYISIZ FAYDALI İŞLERE İMZA ATTI

Görev süresince idaremizin, uluslararası gelişmeler paralelinde yerel mevzuatımızdaki değişikliklerin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapmıştır. Hem katılmış olduğu uluslararası toplantılarda ülkemizin özelinde denizciliğimizin hak ve menfaatlerini savunmada etkin rol almıştır. Bazen akademik, çoğunlukla pratik çözümler üreterek üyelerimizin önünün açılmasında sayısız faydalı işlere ekibiyle birlikte imza atmıştır.

BİNALİ YILDIRIM’A DA TEŞEKKÜR EDERİZ

Huzurlarınızda öncelikle ülkemize böyle değerli bir bürokrat kazandırdığı için Sayın Binali Yıldırım Bey’e çok teşekkür ederiz. Kendisine bugüne kadar vermiş olduğu ve muhtemelen bundan sonra denizciliğimize yapacağı hizmetlerden dolayı yürekten teşekkür ediyorum. Kendisine tevdi edilen kısa adı ICAO olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü nezdinden Türkiye Daimi Temsilciliği görevinde de üstün başarılar dilerim. Ülkemizşn çıkarlarını en iyi şekilde temsil edeceğine olan inancımız tamdır.”

AKA: BU PLAKETİ ALMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM

Suat Hayri Aka da böyle bir plaket aldığı için mutlu olduğunu söyledi. Suat Hayri Aka, yaptığı teşekkür konuşmasında: “1978 yılında mezun olduğum günden beri hizmet ettikçe hep zevk aldım ve zevk almak istedim. Bir daha dünyaya gelsem seçeceğim meslek bu olurdu. Diplomasi dünyasına gidiyoruz. Diploması dipsiz bir kuyu. Ülkelerin kendilerine yatırım yaptıkları en önemli alan diploması. THY dünyanın en büyük şirketlerinden biriyse başarısını aslında Türk diplomasisine borçludur. THY, Afrika, Uzak Doğu açılımıyla başarılı oldu. Dünyanın TOP 10 Havayolu şirketinden biri haline geldi. Türk diplomasisi önemli başarılara imza atmaktadır. 2006’da göreve başladığımda önümdeki ilk dosya İran ile karayolu ulaşımıydı. Diplomasi böyle uzun sürebilen bir alan. Ben bir denizciyim. Hangi görevde olursam olayım denizci özelliğim benden hiçbir zaman uzaklaşmayacak. Denizci dostlarımıza kapımız her zaman açık. Karşılıklı görev yaptık. Zaman zaman tartıştık, birbirimize kızdığımız olmuştur. Kimseye kızgın ya da kırgın değilim. Sektörle son derece barışığım. Benden yana tüm hakkım helal olsun. Siz de lütfen helal ediniz. “ ifadelerini kullandı.


SUAT HAYRİ AKA KİMDİR?

1960 tarihinde Tatvan’da doğdu. 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi, Denizcilik Yüksek Okulu- Güverte Bölümünde lisans eğitimini 1982 yılında tamamladı.

1989 ve 1990 yıllarında İsveç / Malmö’de bulunan IMO – “World Maritime University” de Liman ve Denizcilik İdaresi alanında yüksek lisansını tamamladı. 1982 yılında, meslek yaşamına D.B. Deniz Nakliyatı T.A.Ş.’de gemilerinde Kaptan olarak başlayan Suat Hayri Aka, şirkette ayrıca Ticaret Daire Başkanlığında görev yaptı.

Kamudaki görevinden 1991 yılında ayrılan Aka, 2006 yılına kadar özel sektörde armatörlük, brokerlik, gemi işletmeciliği, acentelik, deniz sigortaları, gemi alım-satımı, gözetim , survey vb. danışmanlık hizmetleri başta olmak üzere denizcilik alanında farklı branşlarda faaliyet gösteren şirketlerde yönetici ve kurucu / ortak olarak çalıştı.

Özel sektördeki kariyerinin yanı sıra, 1994 yılından itibaren 12 yıl boyunca İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinde Gemi İşletmeciliği ve Deniz Ekonomisi derslerini vererek Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.

2006 yılında Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı’na Müsteşar Yardımcısı olarak atanarak kamudaki kariyerine döndü.  

2016 Ağustos ayına kadar Müsteşar Yardımcısı olarak görevi süresince:

Sivil havacılık alanında düzenleyici otorite olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve havaalanlarının işletimi ile hava trafik kontrol hizmetlerinin ifasından sorumlu olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün havalimanları işletmesi, inşası ve hava trafik seyrüsefer yönetimi ve Yap İşlet Devret projelerinin uygulamalarından ve faaliyetlerinin koordinasyonundan,

Bakanlık ile ilgili kuruluşlarının tüm Uluslararası İlişkileri ve AB müzakereleri ve  ilişkilerinden sorumlu AB Daimi Temas Noktası  ve AB mali işbirliği çerçevesinde Ulaştırma Operasyonel Programı Başkanı olarak AB mali yardımlarının kullanılması ve yönetimi

 2012 den itibaren de bu görevlere ilaveten Denizcilik sektörü ve Tüm Denizcilik Birimlerinin düzenlemeleri ve icra-i görevlerinin koordinasyonundan ve uluslararası ilişkilerinden sorumlu Müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı.

26 Ağustos 2016 da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarlığına atanan Aka, Temmuz 2018 e kadar bu görevini aktif olarak sürdürdü. Müsteşar yardımcısı olarak sürdürdüğü görevlere ilaveten Demiryolları yapım ve işletmesi ve demiryolu endüstrisinde faaliyette bulunan vagon ve makine fabrikalarının yönetimi, Demiryollarının serbestleştirilmesi çalışmaları,  Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri ve Uydu yapım ve işletmesi alanında tüm faaliyetlerin yürütülmesi ve ilgili kurumların koordinasyonu, Karayolları Genel Müdürlüğünün tüm yol tünel köprü viyadük yapım ve bakım onarım vb çalışmalarının  ve gerçekleştirilen projelerinin en üst düzey yöneticisi , Altyapı genel müdürlüğünün Limanlar, marinalar, balıkçı barınakları inşası ve bakım onarımı, denizlerdeki tarama faaliyetlerinin yürütülmesi ile Bakanlık Döner sermayesi, Personel yönetimi, idari ve mali işleri gibi faaliyetlerinde en üst düzey yönetici olarak görev yaptı.

2007-2018 dönemi içinde Avea İletişim Hizmetleri AŞ ve Türk Telekom A.Ş. de kamuyu temsilen Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Lojistik Koordinasyon Kurulu Başkanlığı , Göç Politikaları Kurulu Üyeliği vb birçok hükümet çalışmasında UDH Bakanlığını temsilen görev yaptı. TC. devletinin yabancı ülkelerle yaptığı havacılık, denizcilik ve diğer ulaştırma işbirliği özleşmelerinin ve uluslararası anlaşmalarının müzakerelerinde Türk heyetine başkanlık yaptı.

World Maritime University tarafından 2015 yılında Seçkin Mezunlar ödülüne layık görüldü.

Eylül 2019 da kamuoyuna duyurulan Büyükelçiler kararnamesi ile merkezi Kanada da bulunan
BM Uluslararası Havacılık Teşkilatı ( ICAO) nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi olarak görevlendirildi.

Evli ve 2 çocuk babası olan Suat Hayri AKA ileri düzeyde İngilizce bilmektedir.


İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran,Suat Hayri Aka’ya denizcilik hizmet beratını takdim etti. 


AHMET DOĞAN-KAPTANHABER