Sualtı muhafızları Rus donanmasını nasıl koruyor?

Rus terörle mücadele grubu dün Kırgızistan'da yer alan Issık Göl'ün kıyılarındaki askeri bir tesise sualtından sızmaya çalışan sabotaj grubunun saldırısını püskürtme tekniklerini tatbik etti.

Sputnik, Rusya'nın kıyı tesislerini sualtından gelebilecek saldırılara karşı koruyan terörle mücadele birlikleri ile ilgili sır perdesini aralamaya çalıştı, askerlerin su altında kullandıkları teçhizat ve silahları araştırdı.

Sualtı muhafız birlikleri devriye düzeninde çalışarak, karşı taraftan gelebilecek sabotaj gruplarını etkisiz hale getirme konusunda uzmanlaşmış durumda. Sabotaj önleyici grupların çalışmaları, emekli olan askerlerin dahi ayrıntılarını anlatmayı reddedecek derecede gizli tutuluyor. Sputnik muhabirleri, komuta merkezinden bir grup sualtı muhafızın çalışmalarını koordine eden bir subaya ulaştı. Adını açıklanmasını isteyen yetkili, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:
"Torpido cihazının borusunda tam teçhizatlı 3 dalgıç sığabiliyor. Oraya girdiğinizde ve arkanızda kapak kapandığında kendinizi tuhaf hissediyorsunuz. Ardından ön kapak açılıyor ve içeriye deniz suyu giriyor. Psikolojik açıdan çok basit bir prosedür değil."

GÖRÜNMEYEN CEPHENİN SAVAŞÇILARI

Askeri dalgıçların sıklıkla mayın ve düşmanın su altındaki zulalarını arama gibi rutin çalışmalarını yerine getirdiklerini söyleyen uzman, çalışmaların büyük alanlarda ve titizlikle yürütüldüğünü, dalgıçların vardiyalar halinde çalıştıklarını ve bazen haftalar boyunca sualtı çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Sualtı muhafızlar Rusya'nın tüm deniz üslerinde görev yapıyor. Daha önce Suriye'nin Tartus kentindeki Rus üssünün güvenliği sualtı muhafızlarına emanet edildiği bildirilmişti. Muhafızlar, hem üste bulunan gemileri mayınlardan ve karşı tarafın saldırılarından koruyor, hem de üssün yakınlarındaki deniz bölgelerini denetim altında tutuyor.

Sualtı muhafızlarına ayrıca Rusya'nın sınır sularını koruma veya mayın tarama gemilerinin ulaşamadığı sığ sulardaki mayınları etkisiz hale getirme görevi veriliyor.

SİNİRLERİN SAĞLAM OLMASI ÖNEMLİ

Herkes sualtı muhafızı olamıyor, bu görev için ağır elemelerden geçiliyor. Aranan en önemli özellikler iyi fiziki kondisyon, sağlam sinir ve acil durumlarda sakin kalabilme kabiliyeti. Ayrıca askerler farklı derinliklerde basınç farklılıklarına dayanıklı olmaları gerekiyor.

Elemelerden geçen öğrenciler, çetin bir eğitim programına alınıyor ve burada deniz, sualtı dövüşü, deniz indirmesi, mayın arama ve yerleştirme, dalgıçlık, dağcılık, dövüş sanatları, hayatta kalma teknikleri gibi her türlü özel eğitimden geçiyor. Tüm dalgıçlar oksijen yetersizliğine karşı da dayanıklı olmalı ve derin sularda yönlerini şaşırmamalı.

SUALTINDA KULLANILAN SİLAHLAR

Tüm muhafızlar sualtında dövüş ve bıçak kullanma tekniklerini benimsemiş olmalı ve suyun altında kullanılan özel tüfek ve tabancaları, roket fırlatıcılarını kullanmasını bilmeli. Sualtı muhafızları kullandıkları teçhizatlar arasında sabotaj ekiplerini tespit etmede ve gemileri mayınlardan arındırmada, mayın döşemede kullanılan özel cihazlar bulunuyor.

Sualtında kullanılmak için üretilen silahların yapısı, sıradan silahlara göre çok daha karmaşık. Sualtında kullanılan silahlar tamamen su sızdırmaz ve yanlarında özel mermiler kullanılıyor. Suyun altında ateş etme uzaklığı maksimum verimli mesafe 25 metre.

BOTLAR VE HELİKOPTERLER

Sualtı muhafızları kıyı bölgelerini koruma görevleri da alabiliyor ve bu görevlerde sabotaja karşı koymak için özel olarak üretilmiş Graçonok marka deniz botlarıyla devriye geziyor. Genelde askerler üsse yakın mesafede görevlerini icra ediyor, fakat bazı durumlarda uçak ve helikopterlerle başka bir bölgeye de nakledilebiliyor.

Sualtı muhafız birlikleri, sadece askeri tesislerin korunmasını üstleniyor. Devletin önemli kıyı tesisleri ise Rosgvardiya sualtı muhafızları tarafından korunuyor. Önemli tesisleri koruma görevlerinin yanında Rosgvardiya sualtı muhafızları, acil durumlarda Acil Durumlar Balanlığı'nın ekiplerine ve sınır birliklerine destek veriyor.