Sualtı dronu, karine inceleme maliyetlerini düşürecek

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre; Norveçli bir teknoloji şirketi, armatörlere, gemi mürettebatına ve tersanelere, dalgıçlar veya pahalı ROV'ler olmaksızın tekne incelemeleri yapmalarını sağlayan düşük maliyetli bir su altı dronunu geliştirdi.

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre;  Norveçli bir teknoloji şirketi, armatörlere, gemi mürettebatına ve tersanelere, dalgıçlar veya pahalı ROV'ler olmaksızın tekne incelemeleri yapmalarını sağlayan düşük maliyetli bir su altı dronunu geliştirdi.

Blueye Pioneer sualtı dronu, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Özerk Deniz Operasyonları ve Sistemleri Merkezi (NTNU AMOS)bünyesinden çıkan Trondheim merkezli Blueye Robotics tarafından geliştirildi.

Kuru yerleştirme sürelerinin dışında, su hattı altındaki denetimler bugün normalde dalgıçlar veya ROV'ler (uzaktan kumandalı araçlar) tarafından gerçekleştirilmektedir. Dalgıçları kullanmak verimsizdir ve önemli SEB risklerini temsil etmekle birlikte, ROV'lar geleneksel olarak çok maliyetlidir ve yönetmek için kapsamlı bir eğitimden geçmeyi gerektirir.

"Gemi mürettebatına akıllı telefon veya tablet PC kullanabilen herhangi bir kişi tarafından kullanılabilen endüstriyel bir drone sunuyoruz. Belki de en az bunun kadar önemli olan şey, drone sistemi başına yaklaşık 4-5,000 USD fiyatla makul fiyatlı olmasıdır. Blueye Robotics CEO'su Erik Dyrkoren, "Bu, gemideki birkaç dronun teftişleri daha da hızlı hale getirmesini sağlayacak ve bu da daha yüksek operasyonel güvenilirlik ve gemi için çalışma süresi anlamına geliyor" diyor.

Hareket halinde olan dron, sığ suda

Gemi tekneleri, geçiş sırasında ve limanlara girerken düzenli olarak ve geçici incelemeler yapmayı gerektirir. Örneğin, teknenin yapısal bütünlüğünü, girişleri ve tahliye valflerini, dümeni, pervaneyi, kaplama seviyelerini ve muhtemel korozyonu kontrol etmek için. Su hattı altındaki gözlerin de tekneyi patlayıcı madde ve kontraktaki kaçakçılık için kontrol etmeleri gerekiyor.

Blueye Pioneer sualtı drone, sert Norveç offshore koşullarında deneyimli dünyanın önde gelen denizaltı uzmanları tarafından geliştirildi. Sualtı operasyonları için endüstriyel güvenilirlik gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlandı, ancak  tüketici teknolojisi ürünleriyle ilişkili bir kullanıcı dostu olma özelliği de bulunmakta.

Hareket halinde olan dron, derin suda

Drone, ağır akıntılarda çalışmasına ve 150 metre su derinliğine dalmasına olanak tanıyan güçlü iticilerle donatılmıştır. Canlı video, ince bir umblikal kablo vasıtasıyla yüzeye iletilir ve bundan sonra da gemiye veya karaya kurulmuş olan kullanıcıya kablosuz olarak iletilir. Drone kompakt (45 cm x 25 cm x 35 cm) ve sadece 7 kilo ağırlığındadır.

"Gemi sahiplerine ve mürettebatına, su hattının altındaki alana kolay ve düşük maliyetli erişim imkânı sunarak, potansiyel tekne konularını sorun haline gelmeden önce ele alma fırsatı da sunuyoruz. Her zamankinden daha düşük bir kapasiteye sahip olan bu dronun tekne teftişlerini daha sık ve sorunsuz yapabileceğine inanıyoruz "diye ekliyor Erik Dyrkoren.