Star Rafineri'nin % 96.4'ü Tamamlandı

SOCAR Türkiye iştiraklerinden olan STAR Rafineri, 6 milyar dolarlık yatırımla 2018 yılının üçüncü çeyreğinde üretime başlayacak. STAR Rafineri, Türkiye'nin ithal etmek zorunda kaldığı petrol ürünlerini üreterek cari açığın kapanmasına 1,5 milyar dolarlık katkı sağlayacak.


Aliağa’da 6 milyar dolarlık yatırımla inşa edilen; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki en büyük petrol operasyonlarından STAR Rafineri’de son aşamaya gelindi. Temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 2011’de atılan SOCAR Türkiye iştiraki STAR Rafineri, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde faaliyete geçecek. Rariferi’nin yöneticileri bölgedeki basın mensupları ile kahvaltıda bir araya gelerek tesisin inşaasındaki son durum hakkında bilgiler verdi.

"PROJENİN YÜZDE 96,4’Ü TAMAMLANDI"

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Türkiye sanayiinin kalbinin attığı bu bölgede, önemli bir ekonomik gücün doğmasına destek veren Aliağa halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Çok yakında, birlikte yarattığımız bu dev tesisin, bölge ve ülke ekonomisine katkısına birlikte tanık olacağız” dedi. Halen 14 ülkeden 19.500 çalışanı bulunan projenin yüzde 96,4’ünün tamamlandığını kaydeden İlter, rafinerinin faaliyet sürecinde yaklaşık 1.000 kişinin istihdam edileceğini dile getirdi.

“BETON İŞLERİNİN YÜZDE 99,7’Sİ TAMAMLANDI”

Bugüne kadar toplam 89.477.009 adam-saat işgücü harcandığını kaydeden İlter, “Proje bitiminde toplam 3.165 kilometre uzunluğa sahip olacak elektrik kablolarının 2.530 kilometresi yerleştirildi. Toplamı 386.200 metreküp olarak planlanan beton işlerinin yüzde 99,7’si (385.233 metreküp) tamamlandı.” dedi. İlter, 76.644 ton olarak öngörülen çelik imalatının 76.435 tonunun tamamlandığını belirterek, ham petrol ile ana ve ara ürün depolamak üzere inşa edilen, toplam kapasitesi 1.6 milyon metreküp olarak planlanan 76 adet silindirik ve küresel tankın tamamının montaj ve test aşaması ile 55.000 ton olan yerüstü boru montajının 54.413 tonunun tamamlandığını ifade etti.

“10 MİLYON TONLUK KAPASİTE”

STAR Rafineri’nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Mesut İlter, rafineride yılda 1,6 milyon ton nafta, 1.6 milyon ton jet yakıtı, 4.8 milyon ton ultra düşük kükürtlü dizel ile petrokok, ksilen, reformat ve kükürt üretileceğini belirtti. STAR Rafineri’nin, 2018 yılının eylül ayı itibariyle Aliağa ve ülke ekonomisinin en önemli güç kaynaklarından biri haline geleceğini belirten İlter, cari açığın azaltılmasına vereceği katkıyla ve yaratacağı istihdamla da ülke kalkınmasında önemli rol üstleneceğini söyledi. İlter, STAR Rafineri’nin cari açığın kapanması yönünde 1,5 milyar dolarlık katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

“SOCAR’IN ALİAĞA’DAKİ YATIRIMLARI 23 MİLYAR DOLAR’A ÇIKACAK”

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Mesut İlter, SOCAR’ın Aliağa’da bundan sonraki süreçte yapacağı yatırımlar ile ilgili olarak, “Şu ana kadar 19,5 milyar dolarlık bir yatırım yaptı SOCAR Grubu. 2023 yılına kadar da bunu 23 milyar dolara çıkaracak. Yapılması planlanan bu yatırımlardan bir tanesi de Petkim’in rehabilitasyonu ve kapasite artırımı. Petkim’in içerisinde yeni bir petrokimya kompleksi kurulumu. Bu çalışmalar da önümüzdeki yıllarda başlayacak. Yatırımlar STAR ile de bağlantılı olacak. STAR Rafineri’nin ürettiği bazı ara ürünleri Petkim’e kurulacak olan bu petrokimya kompleksi kullanıyor olacak.” dedi.

“HAFRİYAT ALANINDAKİ SORUMLULUĞUMUZ YILLARCA DEVAM EDECEK”

İlter, Aliağa kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen hafriyat topraklarının depolanması sorunu ile ilgili olarak da, “Hafriyat ile ilgili olarak 2011 yılı sonrasını değerlendirmeyeceğim. Ama bilfiil proje müteahhidinin işe başladığı 2014 yılından itibaren o bölgede izinler alınarak şu anki dolgu sahası dediğimiz sahaya toprak taşınması, dolgu işine başlanmış. Orası Orman Genel Müdürlüğü’ne ait bir arazi. İzni veren merci Orman Genel Müdürlüğü. Sonuç itibariyle karşılıklı görüşmeler, belirli kurallar çerçevesinde, bizim ana proje müteahhidimiz çıkan hafriyatı oraya kontrollü bir şekilde taşıyor, depoluyor. Bir yandan da ileriye yönelik tedbirleri almaya da devam ediyor. Hafriyat işlerinin tamamı bittiğinde orada çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde tedbirler alıyor olacağız. O bölgedeki sorumluluğumuz daha yıllarca devam edecek. TSGI firması kendisine bağlı taşeronlardan çıkan malzemeyi oraya yönlendirmekle yükümlü. Hafriyatlarla ilgili bu güne kadar direk bize gelen bir ceza olmadı. Gerekli izinler alınana kadar o sahaya zaten bir döküm yapılmadı. İnşaatın başladığı 2014 yılından bu yana o sahaya taşınıyor. Yakın zamanda da bitecek. Zaten projenin de sonuna geldik. Hafriyat işi çok fazla kalmadı. Daha sonra o sahanın rehabilitesine başlıyor olacağız.” diye konuştu.

“İŞÇİLER KONUSUNDA GEREKLİ UYARILARI YAPIYORUZ”

Basın mensuplarının, rafineri inşaatında çalışan ve kamplarda kalan işçilerle ilgili sorunlar hakkındaki sorularını da cevaplayan İlter, “Bu projede çalışan kişi sayısı oldukça fazla. Sadece Çayağzı Kampı değil birkaç noktada daha TSGI firmasının oluşturduğu kamplar var. Bu kamplarda topluca mecburen bu insanların konaklama imkanları sağlanıyor. Çayağzı Kampı da yaklaşık 8 bin kişinin konaklayacağı boyutta bir yer. Projenin başında yine bizim müteahhidimiz TSGI firması tarafından planlanmış ve tasarlanmış. Aslında baktığımızda tümünün yönetimi, o kampın hazırlanması vesaire TSGI’nin sorumluluğunda. Biz işveren olarak sadece kontrolümüzü ve denetimimizi yapıyoruz. Aliağa’da da bazı kamplar var. Projenin sonuna geldikçe zaman zaman kısa süreli iş yapan müteahhitler de geliyor sahaya. Kamplarda ağırlıklı olarak uzun süreli iş yapan müteahhitlerin personeli kalıyor. Kısa süreli, geçici süreyle iş yapan firmalar da gelip projenin içine dahil oluyor. Genelde Aliağa’daki bu sıkıntılı durumların bunlardan kaynaklandığını gözlemliyoruz. Bunları da engellemek, azaltmak için bu firmaların personellerini mümkün olduğunca Çayağzı kampı, ya da diğer kamplarda konaklamaları konusunda yönlendirmeye çalışıyoruz. Tabi bir noktaya kadar bu yönlendirmemiz oluyor. Ancak projenin de sonuna geldik artık. Yavaş yavaş işçi sayısı azalmaya başlıyor. Ocak ayından itibaren ciddi bir biçimde sayıda azalma olacak ve ümit ediyorum ki bu konu artık bir problem, bir sorun olmaktan çıkacak. Projede sürekli çalışacak olan firmalara da gerekli uyarılar yapılıyor. Belli bir noktaya kadar tedbirler almaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter ve beraberindeki Star Rafinerisi yöneticileri toplantının ardından basın mensuplarına fabrika sahasını gezdirdi.

(VOLKAN GÜNDÜZ/Aliağa Ekspres)