"Söndüren 10 Doğu Akdeniz'deki misyonuna başlayacak!"

Noyan Altuğ: "Söndüren 10 Doğu Akdeniz’deki misyonuna başlayacak!"

Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma şirketine ait olan Söndüren-10 ve ÖZGÜR römorkörleri, sırasıyla UZMAR ve SANMAR tersanelerinde uluslararası seyir kurallarına göre bütünüyle modernize edilerek, Doğu Akdeniz'in seyir emniyeti ve deniz güvenliği için tam donanımlı göreve hazır hale getirildi. Yapılan törende bir konuşma yapan, Uzmar Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Noyan Altuğ Söndüren 10 projesinin UZMAR için çok önemli olduğunun altını çizerek; ‘’Değerli misafirlerimiz; UZMAR tersanemiz için Söndüren 10 projesi çok büyük bir anlam taşıyor."dedi.

Törende yapılan konuşmalardan sonra dua edilerek Söndüren-10 römorkörü KKTC'ye uğurlandı.


 

Dünya’nın 22 ülkesinde Türk yapımı UZMAR römorkörleri hizmet veriyor!

Uzmar Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Noyan Altuğ Söndüren 10 projesinin UZMAR için çok önemli olduğunun altını çizerek; ‘’Değerli misafirlerimiz; UZMAR tersanemiz için Söndüren 10 projesi çok büyük bir anlam taşıyor. Beybabamız Altay Altuğ’un denizden aldığını denize verme felsefesini şiar edinmiş olan UZMAR tersanemiz, devletimiz sayesinde pek çok ülkeye römorkör ihraç ediyor. Dünya’nın 22 ülkesinde Türk yapımı UZMAR römorkörleri limanlarda açık denizlerde deniz emniyeti hizmeti veriyorlar ve deniz güvenliğine destek sağlıyorlar.’’ İfadelerini kullandı.

Çeyrek asrı geçen hizmet geçmişimiz var!

Bu noktaya gelmenin büyük tecrübe ve geçmiş gerektirdiğini vurgulan Altuğ; ‘’Ayrıca Türkiye’nin en önemli limanlarında UZMAR olarak kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri veren bir kuruluşuz. Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinde çeyrek asrı geçen hizmet geçmişimiz bulunuyor. Bu hizmetlerde devletimiz bize son dönemde yeni sahalarda görevlendirmeler vererek bu çalışmalarımızdan dolayı takdir edildiğimizi göstermiştir.’’ Dedi.

Söndüren 10 doğu Akdeniz’deki misyonuna başlayacak!

UZMAR Tersanesi olarak tercih edilmekten gurur duyduklarını dile getiren Noyan Altuğ; ‘’Söndüren 10 römorkörüne dönecek olursak; bu proje bize apayrı gurur veren bir proje oldu. Öncelikle; devletimize, devlet büyüklerimize, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu en büyük ve en güçlü römorkörünü yenileme ve modernizasyon görevini UZMAR tersanesi olarak bizi tercih ettiklerinden dolayı şükranlarımı sunmak isterim. Bu güvenden ötürü gururluyuz. Tersane olarak seferber olduk. Bu görevi en iyi şekilde layıkıyla yapmak için maddi ve manevi tüm imkanlarımızı söndüren 10 gemimiz bir an önce Doğu Akdeniz’deki misyonuna başlasın diye bu projeye yönlendirdik.’’ dedi.



 

Söndüren 10 römorkörünü baştan aşağıya yeniledik!

Römorkörü adeta yeniden inşa ettiklerini belirten Altuğ; ‘’Köprüüstünden sintinesine, pruvasından pupasına, sancağından iskelesine tabiri caiz ise baştan aşağıya söndüren 10 römorkörünü yeniledik. Sadece bir örnek vermek istiyorum; yaklaşık 47 ton saç değişimi yapıldı. Karine ve bordasında yüzde seksen oranında saç değişimi yaptık. ‘’

Söndüren 10 KKTC bayrağıyla seyir güvenliği ve deniz emniyeti için hizmet sunacak!

UZMAR Tersanesi’nin gururla hizmet vermeye devam edeceğini belirten Altuğ; ‘’Geminin yaşam mahallinin her iki tarafına, gördüğünüz gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını ilk kez nakşettik. Artık Doğu Akdeniz’de Türk bayrağı nakşedilmiş Oruç Reis ve Yavuz sondaj gemimizin dolaştığı gibi onların yanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağıyla söndüren 10 da seyir güvenliği ve deniz emniyeti için hizmet sunacak. Bugün ziyaretinizle şereflendirdiğiniz UZMAR tersanemiz denizciliğimize, ülkemize, devletimize, bu hedef ve bu gururla hizmet etmeye devam edecektir. Sektörümüzün beybabası Kaptan Altay Altuğ’un çizdiği yolda, çalışmaya devam edeceğiz.

Söndüren 10 römorkörümüz, yapılan bu yenileme ve modernizasyonla inşallah uzun yıllar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Doğu Akdeniz’e hizmet etmeye devam edecektir.’’ İfadelerini kullandı.




 

Zeybek dansı gösterisinden sonra bir sürprizleri olduğunu belirten Noyan Altuğ; ‘’Römorkörlerimiz tören sonu bizlere bir gösteri yapacaklar. O zaman onlara neden mavi vatanın zeybekleri dediğimizi görsel olarak daha iyi anlayacağız.’’ diyerek törende görsel şölen yaşatan römorkörlerin gösterisine davet etti.


Kıyı Emniyeti Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Ünüvar da Kıbrıs Türk Kıyı Emniyetinin mevcut römorkörlerinin yenilenmesi kapsamında modernize edilen Özgür ve Söndüren-10'un tesliminin kendilerini memnun ettiğini dile getirerek, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Törende, ayrıca KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan'ın mesajı okundu.