Sökülmek İçin Aliağa'ya Geldi

İngiltere'nin emekliye ayırdığı HMS Invincible adlı uçak gemisi sökülmek üzere Aliağa'ya getirildi.

1976’da kurulan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’nde ilk kez bir uçak gemisi parçalanacak.

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, İngiltere’den römorkörlerle getirilen Invincible’nin Leyal Tersanesi’de söküleceği bilgisini verdi.

Türkiye seçildi

İngiliz Donanması’nın geminin söküleceği yeri seçmek için Çin ve Türkiye’de incelemelerde bulunduğunu aktaran Çeviker, çevreci uygulamaları ile ön plana çıktığı için Aliağa’nın seçildiğini dile getirdi. Daha önce de İngiliz Donanması’ndan bazı gemilerin bölgeye geldiğini belirten Çeviker, “Buradan alınan olumlu referansla şimdi yine bizi tercih ettiler. İlk kez bölgede bir uçak gemisini parçalayacağız. Bu gemiden yaklaşık 18-19 bin ton demir-çelik elde edilmesi bekleniyor” dedi.

Rekora bir adım

Çeviker, uçak gemisindeki asbest dahil çevreye zararlı tüm maddelerin ve silah donamından arındırılarak getirildiğini  sözlerine ekledi. 2002-2008 arasında Aliağa’da yılda ortalama 145 bin ton gemi söküldüğünü belirten Çeviker, miktarın 2009’da 300 bin, 2010’da ise 423 bin tona çıktığını kaydetti. Bu yılın ilk yarısında da 90 gemi ile 140 bin tonluk söküm yaptıklarını dile getiren Çeviker, “Yılsonu hedefimiz ise 600 bin ton. Bu miktar ile 1995’te gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 650 bin ton söküm rekoruna yaklaşmayı planlıyoruz. Bizim 900 bin tonluk bir kapasitemiz var” dedi.