Singapur Limanı'nda deniz yakıtı olarak amonyak kullanımı araştırılıyor!

Amerikan Denizcilik Bürosu, Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU Singapur) ve Amonyak Güvenlik ve Eğitim Enstitüsü (ASTI) ile birlikte Singapur limanında amonyak yakıt ikmalinin potansiyeli üzerine bir çalışma yürütmeye başladı. Çalışmada, gelecekteki deniz yakıtları hususunda tedarik, yakıt ikmali ve güvenlik araştırılacak.

Denizcilik alanında faaliyet gösteren Amerikan klas kuruluşu Amerikan Denizcilik Bürosu, Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU Singapur) ve Amonyak Güvenlik ve Eğitim Enstitüsü (ASTI) ile birlikte Singapur limanında amonyak yakıt ikmalinin potansiyeli üzerine bir çalışma yürütmeye başladı. 

Amerikan Denizcilik Bürosu (ABS) Sürdürülebilirlik Stratejisi Direktörü Panos Koutsourakis; “Amonyak, deniz taşımacılığı için önemli potansiyele sahip bir yakıtttır. ABS olarak amonyak yakıtlı gemilerin güvenli tasarımı ve çalıştırılmasındaki zorlukların aşılmasında önemli adımlar atıyoruz. Singapur'un amonyak almak, depolamak, kullanmak veya ikmal etmek için stratejik bir alt konum olarak kritik bir rol oynama potansiyeline sahip olduğu da açıktır.'' ifadelerini kullandı.
 
ExxonMobil, Hoegh LNG, MAN Energy Solutions Singapore, Jurong Port, PSA Singapore ve Japon ticaret şirketi Itochu Group, ilk proje ortakları oldu. Şirketler aynı zamanda denizde yakıt olarak amonyak kullanımı, gemiden gemiye ikmal ve limandan gemiye ikmaline konularında teknik çalışmalara katılmakta.

 

Itochu daha önce, Singapur'daki bir amonyak yakıt ikmal merkezi tedarik zincirini incelemek için terminal operatörü Vopak ile bir ortaklık kurduğunu duyurmuştu. Itochu'nun ayrıca Mitsui, MAN, Imabari Shipbuilding ve ClassNK ile amonyakla çalışan gemiler geliştirmeye yönelik olarak ortak başlatılan bir Japon projesinin ortağı olduğu biliniyor.
 
NTU Singapur Denizcilik Enerjisi ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi direktörü Profesör Jasmine Lam Siu Lee; “Amonyak, potansiyel bir önemli deniz yakıtıdır. Singapur Denizcilik Enstitüsü tarafından desteklenen bir işbirliği içinde ABS ve ASTI ile amonyağın denizcilik faaliyetlerinin çeşitli yönlerine ilişkin anlayışı ortaklaşa derinleştirmek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Bu proje dahilindeki araştırmalar Singapur’un uzun vadede deniz taşımacılığını karbondan arındırma stratejisiyle uyumludur." dedi.

Çevre dostu amonyağın bir deniz yakıtı olarak kullanılmasının hala önemli ölçüde Ar-Ge çalışması gerektirdiği bilinmekte. MAN Energy Solutions, amonyak yakıtlı iki zamanlı bir motor geliştiriyor ve ilk çalışma modelini 2024 yılına kadar bitirmiş olmayı planladığını açıkladı. Wärtsilä da, Eidesvik Offshore ile birlikte açık deniz tedarik gemisi Viking Energy'de amonyakla çalışan bir yakıt sistemini denemek için çalışmalar yürütüyor ve ilk operasyonların 2023'te yapılması planlanıyor.


KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER