Rusya, Kriz Sürecinde Türk Gemi Adamlarına Ceza Yağdırmış

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye-Rusya krizi sürecinde Rusya Federasyonunun Türk gemi adamlarına kişi başı 80 ila 100 Dolar para cezası kestiğini açıkladı.

Bakan Arslan iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmeye başlamasının ardından cezaların kesilmemeye başlandığını ifade etti. 
 
GÜRER KRİZ SÜRECİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye-Rusya krizi sonrasında, Türk gemi adamlarının Rusya limanlarında yaşadığı sorunları TBMM gündemine taşıdı. Gürer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği soru önergesinde, “Bakanlığınızca Gemi adamları ve gemilerle ilgili istatistiki bilgiler hazırlanmakta mıdır? Hazırlanıyor ise 2016 yılı ile ilgili veriler nedir? Rus limanlarında Türkiye-Rusya krizi sonrasında, normalleşme sürecine kadar Türk personelin gemi adamı cüzdanına kişi başı kesilen toplam ceza ne kadar olmuştur?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 
 
BİR YILDA 49 BİN KİŞİYE GEMİADAMI CÜZDANI
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta 2016 yılında 49 bin 297 gemi adamı cüzdanı düzenlediklerini ve 8 bin 79 kişiye de ilk defa gemi adamı olarak yeterlilik belgesi verdiklerini bildirdi. 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorusuna verdiği yanıtta Bakan Arslan, Yeterlilik belgelerinin geçerlilik süresi henüz bitmemiş olan 28 bin 42 zabitan ve 60 bin 863 tayfa sınıfı gemi adamı bulunduğunu da açıkladı. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2016 yılında Türk limanlarına gelen gemi sayısının ise 3 bin 789 olduğunu ifade etti. 
 
RUSYA LİMANLARINDA TÜRK GEMİADAMLARINA PARA CEZASI

Bakanlıkları tarafından gemi adamlarına verilen cüzdanların 48 sayfadan 62 sayfaya yükseltildiğini belirten Bakan Arslan, “Türkiye-Rusya krizi sonrasında, Rusya Federasyonu tarafından bu gemi adamı cüzdanları tanınmamıştır. Bakanlığımızca Rusya Federasyonuna yazılı bildirimden bulunulmasına rağmen, bu cüzdana sahip gemi adamlarına Rusya Federasyonu tarafından 80-100 USD arası ceza uygulanmış, bu cezayı armatör firmalar ödemiştir. Rusya Federasyonu ile ilişkilerin normalleşmeye başlamasından sonra, bu cezalar kesilmemeye başlanmıştır” dedi. (Gercekhaberci.com)