Rusya'dan Tabka Barajı uyarısı

Rusya Genelkurmay Harekât Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, ABD ile müttefiklerinin Suriye'de Fırat Nehri üzerindeki barajlara hava saldırısı düzenlediğini, bunun bölgede bir faciaya yol açabileceğini iddia etti.

ABD destekli SDG güçleri, geçen cuma günü Rakka operasyonu kapsamında Tabka kentinin 3.5 kilometre kuzeyinde yer alan Tabka Barajı’nı ele geçirmişti.

İNSANİ TRAJEDİ YAŞANABİLİR

Rudskoy, “3 Şubat’ta koalisyon uçakları, ikisi Rakka’da, ikisi de el Kalta ve el Abbara’da olmak üzere 4 köprüyü imha etti. 200 bin nüfuslu Rakka’nın kuzey ve güney kesimleri arasındaki ulaşım tamamen durdu.

26 Mart’ta ise ABD ile müttefiklerinin Fırat Nehri bölgesinde yürüttükleri operasyon felaket habercisi niteliğinde. Barajın iki tahliye kapağının bombardıman sonucu devre dışı bırakılması bölgenin sular altında kalmasına yol açabilir. insani trajedi yaşanabilir” dedi.

YPG’li Sipan Hemo ise El Hayat gazetesine yaptığı açıklamada “Baraj üzerinde ciddi bir tehlikenin olmadığından emin olmak için beyaz bayrak taşıyan işçi ve mühendislerin DEAŞ’ın kontrolündeki alanlara girmelerine izin verdik. Barajın çökmesi veya su seviyesinin yükselmesi tehlikesi yok” dedi.