Norveç'in Hibrit Feribotları Türkiye'den Gidiyor!

Denizcilikte ilk akla gelen ülkelerden biri olan Norveç'in elektrikli ve akülü sistemlerinin bir arada bulunduğu hibrit feribotların bir kısmı Türkiye'deki tersanelerde üretilip gönderiliyor.

Türkiye’nin gemi inşaatı sektöründe yıldızının 2005 yılından itibaren parlamaya başladığını belirten Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Orhan Gülcek, son dönemde özellikle tanker üretiminde marka haline gelindiğini söyledi.

2008 yılında yaşanan küresel krizin bu aşamada kendilerini etkilediğini belirten Gülcek, kriz sonrasında tanker, konteyner ve kuru yük gemilerine çok ihtiyaç kalmaması nedeni ile sektörün rota değiştirdiğini ve yalnızca özel işlere yoğunlaşmak zorunda kalındığını söyledi.

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar dolayısı ile sektörün sektördeki özel projelerin etkilendiğini belirten Gülcek, petrol fiyatlarının 80 ila 100 dolar seviyesinde olduğu zamanlarda petrol çıkarılmasına yardımcı olan gemilerin, sismik araştırma gemilerinin yapıldığını söyledi. Gülcek petrol fiyatlarında düşüş yaşanması ve Suriye olaylarının sektörün bitmesine neden olduğunu sözlerine ekledi.

Rotayı Balıkçı Gemilerine Çevirdik

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün balıkçı pazarına yaradığını belirten Gülcek, en büyük gideri petrol olan balıkçıların bu dönemde ciddi kazançlar elde etmeye başladığını ve yatırımların önünün açıldığını, bu yüzden kendilerinin de rotalarını balıkçı gemilerine çevirdiğini, bölge olarak çok özel gemileri yaptıklarını söyledi.

Tersanelerde Hibrit Feribotlar Yapılıyor

Türkiye’de akülü feribotların yapıldığını bu durumun Türkiye için çok büyük bir gelişme olduğunu ve önem arz ettiğini belirten Gülcek hem akülü hem de elektrikli sistemin birlikte olduğu feribotların yapılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Dünyada da yeni olan bu türün Norveç’e yapıldığını, ülkede 2020 yılına kadar feribotların yenilenmesi projesi olduğunu, bu kapsamda 85 adet gemi yapılacağını, bundan sonra Türkiye’ye bu alanda çok gemi geleceğini söyledi.