N. Hüseyin Kuran: "E-tebligat sistemine geçmeyene ceza var"

Türkiye'nin e-dönüşüm sürecine katkı sağlayan E-Tuğra EBG A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, "1 Nisan'a kadar yaklaşık 2.5 milyon vergi mükellefinin e-tebligat sistemine geçmesi gerekiyor." dedi.

“e-tebligat sistemine geçmeyene ceza var”

Türkiye’nin e-dönüşüm sürecine katkı sağlayan E-Tuğra EBG A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, "1 Nisan’a kadar yaklaşık 2.5 milyon vergi mükellefinin e-tebligat sistemine geçmesi gerekiyor. E-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükellefler, belirtilen sürede bildirimde bulunmazlarsa Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılacaklar” dedi.

E-Tuğra EBG A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran,  29/12/2015 tarihli ve 29577 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 467 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 1 Ocak 2016 olan e-tebligata geçiş tarihinin,1 Nisan 2016 olarak değiştirildiğine dikkat çekerek ; “Türkiye’de neredeyse tüm iş akışları elektronik ortama taşındı. Bugün e-devlet üzerinden yaklaşık 640 kamu hizmeti sunuluyor.  Kayıtlı e-devlet kullanıcı sayısı 14,5 milyona ulaştı.  1 Nisan 2016 tarihinden itibaren de vergi mükellefleri tebligatlarını elektronik ortamda almaya başlayacak. Türkiye’de yaklaşık 700 bin kurumlar vergisi, 1 milyon 827 bin de gelir vergisi faal mükellefi var. Nisan’a kadar 2,5 milyondan fazla faal vergi mükellefi e-tebligat uygulamasına geçecek. Sisteme geçmeyenlere ceza uygulaması var. E-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükellefler, belirtilen sürede bildirimde bulunmazlarsa Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılacaklar” dedi.

N. Hüseyin Kuran, Türkiye’de 2005 yılında e-imza kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-dönüşüm sürecinin KEP, e-fatura, e-reçete, e-arşiv uygulamalarının zorunlu hale getirilmesi ile büyük bir ivme kazandığını, 2010 yılına başlayan e-fatura uygulaması ile düzenlenen e-fatura sayısı 72,5 milyonu aştığını söyledi.  Kuran; “Sadece e-fatura sistemin uygulanması ile yaklaşık 115 bin ağacın kesilmesi önlendi ve 750 milyon TL’lik tasarruf sağlandı. E-tebligat sistemiyle de tonlarca kağıt israfı ve milyonlarca TL’lik masraf ortadan kalkacak” dedi.

2016 sonunda e-imza kullanıcı sayısı 3 milyona ulaşır

E-Tuğra EBG A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Hüseyin Kuran, e-devlet kapısından verilen hizmetlere ulaşmanın anahtarlarından olan e-imza da 2015 hedefine ulaşıldığını söyledi. 2016 yıl sonunda e-imza kullanıcı sayısının 3 milyona ulaşacağını öngören N. Hüseyin Kuran şunları söyledi:

“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş 5 elektronik hizmet sağlayıcısı arasında yer alıyoruz. e-imza üretimi ve entegrasyon hizmetlerimizle Türkiye’nin e-dönüşüm sürecine katkı sağlıyoruz. E-imza üretim merkezlerimizin sayısını 40’ın üzerine çıkardık. E-dönüşüm sürecini, ürünlerimizin yanında Türkiye’nin birçok ilinde e-devlet uygulamaları konusunda verdiğimiz ücretsiz eğitim seminerleri ile destekliyoruz. Türkiye’de 2015 yıl sonuna kadar 2 milyon elektronik imza üretilir demiştik. E-dönüşüm süreci öngörümüzün üzerinde bir hızla işledi ve biz yılın üçüncü çeyreğinde hedefe ulaştık. Türkiye’de 2016 yıl sonuna kadar 1 milyon sertifika daha üretileceğini öngörüyoruz.”