MOL, seyir güvenliği için AR Navigasyon Sistemi geliştiriyor!

Japonya merkezli lider deniz taşımacılığı şirketi Mitsui O.S.K.Lines'ın Furuno Electric Coç ile ortaklaşa geliştirdiği sistem planlanan bir rotada, seyreden diğer gemiler ve çevredeki deniz alanlarının derinliği hakkında bilgi vererek daha güvenli bir seyir için mürettebatın farkındalığını artırıyor.

Navigasyon farkındalığını artırmak için artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisini kullanan bir navigasyon sistemini piyasaya sürdükten iki yıl sonra, Japonya merkezli lider deniz taşımacılığı şirketi Mitsui O.S.K.Lines, teknolojinin geliştirilmesi ve filodaki gemilerde daha fazla kullanılması üzere harekete geçildiğini duyurdu. AR Navigasyon Sistemi teknolojisinde yapılan geliştirmeler ile gemilere tehlikeli sığ sular hakkında ön bilgi sağlanacak.

Diğer gemilerden ve elektronik seyir yardımcılarından alınan bilgiler seyir güvenliğini sağlayacak!

İlk olarak Mart 2018'de MOL'e ait Beluga Ae isimi Ro-ro gemisine kurulan, Furuno Electric Co. ile ortaklaşa geliştirilen sistem, planlanan bir rotada, seyreden diğer gemiler ve çevredeki deniz alanlarının derinliği hakkında bilgi veriyor. Proje ortaklarının amacının, köprüdeki ekranlarda, diğer gemilerden ve elektronik seyir yardımcılarından alınan bilgilerle gerçek zamanlı video görüntüleri üzerinde yer alacak bilgilendirmeler ile mürettebatı diğer gemiler, sığ sular ve diğer olası tehlikeler konusunda uyararak seyir güvenliğini desteklemek olduğu belirtiliyor.

ECDIS, AIS ve radar bilgileri gerçek video görüntüleri ile birleştiriliyor!

Sistem, Furuno Electric'in Elektronik Harita Görüntüleme ve Bilgi Sistemi (ECDIS), Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) ve radardan gelen bilgileri köprü üstü kamerasından çekilen gerçek zamanlı video görüntüleriyle birleştiriyor. Sistem, mürettebat üyelerine vardiyada ve gemi operasyonları sırasında, gerçek zamanlı video görüntüleri ile seyir bilgilerini üst üste bindirerek, okyanus koşullarını ekranlarda görüntülemek için AR teknolojisi ile görsel destek sağlıyor.

Güvenli derinlik ile sığ sular arasında sınır görüntülenecek!

AR Navigasyon Sistemi'ne yapılan geliştirme ile artık gemilerin güvenli bir şekilde seyredebileceği derinlikler ve risk oluşturabilecek sığ alanlar arasındaki sınırlar otomatik olarak görüntülenmekte. Geliştirme ile kırmızı, sarı veya turuncu renkte güvenlik seviyeleri tam zamanlı olarak izlenebilecek ve mürettebatın farkındalığını artıracak.

AR navigasyon sistemi şimdiye kadar MOL tarafından işletilen 24 VLCC gemisine kuruldu. MOL, gelecekte sistemin kurulumunu daha fazla gemiye genişletmek üzere LNG ve kuru dökme yük gemileri de dahil olmak üzere filosundaki gemilerde denemelere devam ediyor.


KAYNAK: DENİZHABER.COM ÖZEL HABER