Miami'nin kaderi yükselen deniz seviyesine bağlı

Amerika'nın Sesi yükselen deniz seviyesinin Amerika'daki en değerli kentlerden biri için ne anlama geldiğini araştırdı.

Boston’dan Bangkok’a kadar istikrarlı şekilde daha yüksek gelgitler için hazırlanmak kent yetkilileri için önemli bir zorluk. Amerika’nın Miami kenti ve çevresinde yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor ve emlak sektörü milyarlarlca dolarla ölçülüyor. Amerika’nın Sesi yükselen deniz seviyesinin Amerika’daki en değerli kentlerden biri için ne anlama geldiğini araştırdı.

Seyahat gemileri güzel deniz manzarasıyla gurur duyan Miami Limanı’ndan hareket ediyor.

İklim değişikliğine bağlı olarak deniz deviyesinin yükselmesiyle deniz bu kadar güzel olmayacak.

Sue Brogan, “Su düşük oranda yükseliyor,” diyor.

Sue Brogan, Miami’nin Shorecrest bölgesinde yaşıyor. Bu bölge çok az bir farkla deniz seviyesinin üzerinde.

En yüksek seviyedeki gelgitlerde okyanus sel suyunu onunki gibi düşük seviyedeki bölgelere getiriyor.

Şimdilik bu bir sıkıntı. Fakat Brogan bunun daha kötüye gideceğini biliyor: “Bu daha çok bir uyarı. Bundan sonra ne olacak? Eğer bu soruna çözüm bulamazsak, yerel ve küresel ölçekte sorunlarımız olacak. Hem de çok büyük sorunlar.”

Güney Florida’nın büyük bölümü, onlarca yıl sonra su altında kalma riskiyle karşı karşıya.

Biscayne Koyu’nun karşısındaki Miami Beach kenti su seviyesinin yükseldiği yollara pompalar ve daha fazlasını yerleştiriyor.

Kamu İşleri Direktörü Eric Carpenter, bunun pahalı olduğunu, bölge halkının iyileştirme çalışmaları için yarım milyar dolar ödediğini söylüyor: “Neyse ki bölge halkı bu işin maliyetini üstlendi, hiçbir şey yapmamanın maliyetinin daha fazla olduğunu farketti.”

Miami’de yaşayanlar da bu gerçeği farketti. Seçmenler, Shorecrest ve başka yerlerdeki önlemlerin iyileştirilmesi için 200 milyon dolarlık bir kaynağa onay verdi. Ve kent halkı, daha tartışmalı çözümleri tartışıyor.

Bu çözümlerden biri, yeniden tasarlanan bölgeler oluşturmak. En fazla sele maruz kalan evlerden bazılarını satın alarak bölgeyi seli kurutan parklara dönüştürmek üzerinde duruluyor.

Miamili yetkili Jane Gilbert bunu yakın zamanda yapmanın zor olduğunu söylüyor: “Bu gerçekten uzun soluklu bir proje. Bunu daha fazla konuşursak herkes zaman içinde daha kolay uyum sağlamayı başarır.”

Zamanla radikal önlemler gerekli olabilir. Miami’nin kaderi okyanusun ne kadar ve hangi hızla yükseleceğine bağlı. Deniz seviyesinin yükselme oranı giderek artıyor.

Caroline Lewis CLEO Enstitüsü adlı iklim savunma grubuna liderlik ediyor. Lewis’e göre kıyıdan çekilmek kaçınılmaz: “Bugün ya da yarın, sonunda terketmek zorundayız. Eğer planlı bir şekilde çekilir ve halkın güvenliğini sağlamak içindüşündüklerimizi hayata geçirirsek dünya bizden birşeyler öğrenebilir.”

Denizin ve sulak bölgelerin bol olduğu Florida eyaletinde umutlar yüksek.

Eric Carpenter, “Bütün sorunlar için bir mühendislik çözümü var. Önemli olan siyasi istek var mı?” diyor.

Uzmanlara göre, dünyanın deniz kıyısındaki bütün kentleri, onlarca yıl bu sorulara yanıt bulmaya çalışacak.