Metin Kalkavan: "YDO Ruhundan Kurtulamadık"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart 2017 olağan meclis toplantısı bugün Cengiz Kaptanoğlu Başkanlığında gerçekleştirildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart 2017 olağan meclis toplantısı bugün Cengiz Kaptanoğlu Başkanlığında gerçekleştirildi.Toplantı başladığında Meclis başkanı Cengiz Kaptanoğlu bazı sektörel basın temsilcilerini meclis onayına başvurarak salonun dışına çıkardı.

Toplantıda Oda faaliyetlerini Faruk Okuyucu sundu.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Selçuk Şaban "İhracata Yönelik Devlet Destekleri Kapsamında Yeni Uygulamalar" konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumda Selçuk Şaban söz konusu destekleri;

-Fuar katılım desteği,

-UR-GE (Uluslararası rekabeti geliştirme) desteği,

-Pazar araştırması, pazara giriş belgeleri desteği,

-Tasarım Desteği,

-Markalaşma ve Turrquality desteği,

-Türkiye Ticaret Merkezleri desteği,

-Sektörel nitelikli uluslararası yurtiçi fuarların desteklenmesi,

-E-Ticaret sitelerine toplu üyelik desteği,

-Türk Eximbank sigorta tazmin desteği,

-İhracat taşımalarına navlun desteği,

-Müteahhitlik sektörüne destek, başlıklarında inceleyerek açıklamalarda bulundu.

Toplantıda daha sonra Prof. Dr. Tuncay Kuleli "Bodrum Yarımadası ve Gökova Körfezi için deniz turizmi ve Mavi Yolculuk açısından Kıyı Alanları ve Planlama önerileri"başlıklı araştırması ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Daha sonra söz alan KOSDER Başkanı Salih Zeki Çakır, KOSDER'in "Deniz Ticaret Filomuzdaki istihdam" konulu çalıştayı hakkında bilgi verdi.

Armatörler Birliği Başkanvekili Erol Yücel ise Armatörle Birliği olarak gemiadamları ile ilgili uygulanacak disiplin uygulamaları ile ilgili devletin yaptığı desteğin çok önemli olduğunu belirtti ve ilgililere teşekkür etti.

Daha sonra TÜRDEF BaşkanıErkan Dereli söz aldı. Dereli yıpranma payına değindi ve yıpranma payının sadece çalışanın değil işverenin de sorunu olduğunu söyledi. Denizcilik eğitimi alan öğrencilerin daha öğrencilik yıllarında "nasıl karaya geçerim?" diye düşünmeye başladığını anlatan Erkan Dereli "Onları denize çekmeliyiz. Onlara bir cennet sunmalıyız ki denizde tutmanın bir yolu da yıpranma payıdır"dedi.

Metin Kalkavan "YDO Ruhundan Kurtulamadık" Kaptan  Saim Oğuzülgen: "O ruh ölmez" 

Meclis toplantısında son olarak kürsüye gelen Yönetim Kurulu başkanı Metin Kalkavan yıpranma payı ve gemi adamı yetiştirme ve disiplin uygulamaları konusunda konuşmacılara katılmadığını belirtti. Kalkavan bir YDO ruhu diye bir ruhun var olduğunu, bu ruhun hala devam ettiğini, okulun kapanıp adının değişmesine rağmen bu ruhtan kurtulamadılarını söyledi.

Kalkavan şöyle konuştu:"İstihdam konusunda Salih Kaptanın çok güzel saptamaları var. Fakat ben çok farklı düşünüyorum.Erbil Kaptan da benim gibi düşünüyor.Bir şeyden çıkmamız lazım.Ondan ne zaman kurtulacağız bilmiyorum.Bu YDO'dan...YDO diye bir şey kalmadı ama YDO ruhu devam ediyor.İTÜ Denizcilik Fakültesi oldu.Ruhu devam ediyor.Öyle bir ruh ki odada dolaşıyor"

DTO Yönetim Kurulu Başkanı'nın YDO Ruhu ile ilgili sözleri esnasında DTO Meclis Salonunda bulunan bazı üyelerden itiraz sesleri yükseldi.  Kaptan Saim Oğuzülgen'in müdahale ederek "Ölmez o ruh" diye seslendiği duyulurken "Bizi bugünlere o ruh getirdi" diye sesler yükseldi. 

Kalkavan ayrıca ihracat ve ithalatta başlayan olumlu gelişmeler olduğunu bunun  ise 2017 yılının 3. çeyreğinde yansımalarının yaşanacağını anlattı. 

Metin Kalkavan meclis üyelerine seslenerek ne kadar eleman aldıklarını Oda'ya bildirmelerini istedi.