Mersin Liman hisselerinin satılmasına farklı bakışlar

AKFEN Holding'in Mersin Uluslararası Limanı'ndaki yüzde 40'lık hissesini Avustralyalı altyapı fon yönetim şirketi IFM Investors'a devir etmesini iş dünyası değerlendirdi.

AKFEN Holding'in Mersin Uluslararası Limanı'ndaki yüzde 40'lık hissesini Avustralyalı altyapı fon yönetim şirketi IFM Investors'a devir etmesini iş dünyası değerlendirdi.  
Akfen Holding, yüzde 50 hissedeki yüzde 40'lık payın 869 milyon dolara devri için Avustralyalı altyapı fonu IFM Investors ile hisse devir sözleşmesi imzaladı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) Şerafettin Aşut, hisselerin alıcı bulmasını kentte olan güvenin bir gösterge olduğunu ifade ederek, "Mersin Limanı'nın yüzde 50 hissesine sahip olan AKFEN Holding'in yüzde 40 hissesini yabancı bir yatırımcı olan IFM Investors firmasına satması Mersin Limanı'nın ve kent ekonominsin cazibesinin artması ve kent ekonomimize olan güvenin bir göstergesi olarak kabul ediyoruz. Sonuçta dış yatırımlar ülkemiz ekonomisinin beklediği bir şeydir. Küresel çapta büyük firmaların kentimizde yatırım yapması kent ekonomisinin de kalitesinin artması ve küresel kriterlere yükselmesi anlamına gelir" dedi.
MTSO'nun binlerce üyesinin Mersin Limanı'nın kullanıcısı olduğunu kaydeden Aşut, "Bu anlamda özelleştiği günden itibaren yaptığımız gibi bundan sonra da Mersin Limanı'nın tüm yatırımlarının ücretlendirme politikalarının, hizmet kalitesinin takipçisi olacağız. Bu anlamda liman taşımacılığındaki maliyetlerin rekabetçi ve adil olabilmesi adına en kısa sürede Taşucu Limanı'nın ticari bir liman olma vasıflarının artırılmasını ve planlanan konteyner limanının acilen tamamlanmasını hem rekabetçilik hem de sektörün tekelleşmemesi adına elzem görüyoruz" diye konuştu. Mersin Sanayicileri ve İş Adamaları Derneği Başkanı Mehmet Deniz de, liman yönetimi ile ilgili olarak sahip oldukları öngörü de hiçbir zaman yanılmadıklarını vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:
"Liman yönetimi, hukuku çiğneyerek, hiçbir kurala bağlı olmadan fiyatları dilediği şekilde arttırdı. Başından beri AKFEN'in limana yatırdığı parayı tahsil edip çıkacağını düşünüyorduk. Nitekim bu öngörümüzde yanılmadık. AKFEN bu konuda Mersin'i sömürdü diyebiliriz. Hiçbir yatırım yapmadı, limanın gelişimine etkisi olmadı. Sadece ineğin sütünü yemsiz içmeye çalıştı. AKFEN'in yaptığı şeyde fırsatçılıktır. Bu hem Mersin'e hem de Türkiye Cumhuriyeti'ne bir ders olsun. AKFEN limanı sömürü ve bir gelir aracı olarak kullandı. Şimdi de limanın özelleştirilmesine ödenen para kadar, kendi payını almak sureti ile çıkıp gitti. Bu Mersin'e bir darbedir. İlk günden bunu tahmin ettik ve söyledik."
Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu ise, kendileri için hisselerin kime geçtiğinin bir öneminin olmadığını kaydederek şöyle dedi:
"Oda ve deniz taciri olarak satıldı, satılmadı, hisselerin çok paraya ya da az para gitmesi bizi ilgilendirmiyor. Hisseler bir hissedardan başka bir hissedara geçiyor. Onun için iyi oldu, kötü oldu diye bir şey söylememiz doğru değil. Şirketin yabancı hisseleri fazlalaştı. Özelleştirme zamanı da hisselerin yüzde 50'sini yabancı bir firma aldı. Yeter ki hisseleri alanlar kontrol altında kalsın, kaliteli ve nitelikli hizmet versin. Deniz tacirlerini ilgilendiren budur. Bu gün Türkiye'de her yer satılıyor.!