Marmaris'te 22 milyon euroluk el yapımı klasik yelkenli inşası

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi Bozburun Mahallesi'nde yat imalat, onarım, kışlama ve çekek hizmetleri veren DSV Yatçılık'ta, fabrikasyon malzeme kullanmadan tüm aksamı el yapımı olacak, 55 metrelik, 'Princess Maria' adlı, 22 milyon euroya malolması planlanan klasik yelkenli motoryatın yapımı sürüyor. Şirket ortağı Hülya Alizade Kucheruk, fabrikasyon hiçbir malzeme kullanılmayacağını belirtti.

Azeri Hülya Alizade Kucheruk’un ısrarı üzerine 12 yıl önce Ukrayna’dan Marmaris’e gelen Valery Stepanenko, Bozburun Mahallesi’nde Kucheruk’un ortaklığında 80 milyon euro bütçeli DSV Yatçılık (Dream Ship Victory) şirketini kurdu. Devletten tüm izinlerini alarak çalışmalara başladı.

Devlet izniyle yat-çekek yeri için yatırımlar gerçekleştiren şirket, 300 teknelik yat çekek yeri yaptı. Şirketin yaptığı 64.5 metrelik Mikhail S. Vorontsov, Mayıs 2014’te Amsterdam’da, Dünya Süper Yat Ödülleri 2014’de, özel jüri ödülü aldı. DSV Yatçılık, şimdi de tüm aksamı el yapımı olacak olan bir tekne için çalışmalara başladı. Gövdesi tamamlanan, 55 metre uzunluğa ve 10 metre genişliğe sahip el yapımı ’Princess Maria’ adlı süper lüks klasik yelkenli motor yatın son teknoloji cihazlarla donatılacağı belirtildi.

 

"SİNDİRE SİNDİRE YAPIYORUZ"
Şirket ortağı Hülya Alizade Kucheruk, "Daha önceki teknelerimizde de olduğu gibi Princess Maria’nın da ’Sanatında usta, en iyisini yapan ve eşi benzeri olmayan bir nitelik taşıyan tekne’ şeklinde özel bir sloganı var. 55 metre uzunluktaki teknenin genişliği 10 metre. 324 groston ağırlığında. Üzerinde 2 tane 490’ar beygirlik Caterpillar motor var. Motorlar kapalıyken yelkenleriyle saatte 12 mil sürat yapabiliyor. Tekne Afrika menşeili sapelli, riko cinsi tik ağaçlarından yapılma. Teknenin 35, 37 ve 38 metrelik üç yelken direği var. Yelken alanı 950 metrekare. Hiçbir problem yaşamadan rahatlıkla okyanus aşabilecek yapıya sahip. Gövdenin tamamlanması 3 yıl sürdü. Geri kalan teknik aksamlar ise tekneyi alacak sahibinin istek ve zevkine göre son sistem süper lüks cihazlarla 2 yılda donatılacak" dedi.

25 MİLYON EUROYA MAL OLACAK
Teknenin tamamlanan yüzde 80’lik gövdesinin bile yaklaşık 5.5 milyon euroya mal olduğunu belirten Hülya Alizade Kucheruk, "Bittiğinde yani dekorasyonlar, teknik donanımlar ve diğer lüks malzemeleriyle 25 milyon euroya mal olacak. Tekne 12 kişilik. Personel için 6 kamaranın yanı sıra 1 master kamara ve 4 tane de VİP kamarası var. Tekne konsepti şirketimizin de en büyük ortak ve yatırımcısı Ukraynalı işadamı Valeriy Stepanenko’ya ait. Gemi mühendisliğini ünlü Hollandalı Dykstra Naval Architects yaptı. İç ve dış mimarisi ise İngiliz Ken Freivokn Design’a ait" diye konuştu.

Tekne güvertesinde açık ve kapalı alanda geniş iki ayrı oturma yeri bulunduğunu belirten Hülya Alizade Kucheruk, "Teknedeki misafirlerin rahatı için teknenin iki ayrı dümen bölümü var. Arkadaki dümen genelde misafirler kendilerini daha fazla yelkenci hissetsinler diye yelkenler açıldığında kullanılıyor. Ortadaki yönetim yeri ise her şeyin otomatik sistemle yani joistikle yönetildiği yer. Kaptanları genelde kaldıkları küçük odalardan biz burada kurtardık. Kaptan köşkü çok geniş tutuldu. Sistem olarak kaptan yatarken bile teknenin yönetimini izleyebilecek" dedi.

10 METRELİK ÖZEL TEKNE, USTASININ ADINI TAŞIYOR
Şirket kurulduğundan bu yana dünyanın en büyük ve en lüks teknelerini yapmak düşüncesinde olduklarını, fakat istek üzerine bunların arasına bir tane de 10 metrelik küçük bir tekne eklediklerini söyleyen Kucheruk "10 metrelik bu teknenin bile işçiliğini yaklaşık 6 ayda tamamladık. Bu bir balıkçı teknesi olmakla birlikte gezi teknesi olarak da kullanılabilecek biçimde yapıldı. Modeli bizim özelimiz. Küçük tekne olarak çok fazla teklif alıyoruz. Bu teknenin maliyeti 60-100 bin Euro arasında değişiyor. Teknenin en önemli yanı ise tekneyi yapan ustamızın rahatsızlanarak vefat etmesinden sonra anısını yaşatmak için tekneye Rafet adını koyduk" dedi.

SIRADA 300 MİLYON EURO’LUK TEKNE VAR
Sırada 151 metre uzunluk ve her biri 80 metre yükseklikte 4 direkli olacak dünyanın en büyük klasik yelkenli motor yatı olacak olan ’Dream Symphony’ adlı teknenin olduğunu söyleyen Kucheruk, "2020 yılında bitirmeyi planladığımız teknenin yelken alanı 5 bin metrekare. Tekne ekolojik ve her türlü konfora sahip olacak. Elektriğini yelkenleri sayesinde kendisi üretecek. Maliyeti ise şu an itibariyle 300 milyon euro olacağını tahmin ediyoruz. Lamine ahşap, modern gemi yapımında rekabetçi ve başarılı bir ürün olarak, yüzme havuzuna otomatik çıkacak platform üzerine helikopter bile inebilecek" dedi.