Macron, STX Tersanesinin İtalyanlara devrine karşı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba günü STX Fransa tersanesinin İtalyan grup Fincantieri'ye devrini gözden geçirmek istediğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba günü STX Fransa tersanesinin İtalyan grup Fincantieri'ye devrini  gözden geçirmek istediğini açıkladı.

Yeni bir geminin lansmanında konuşan Macron, STX Fransa'nın ortaklık yapısının işleri riske atmamasını ve yeni iş sahibi olma kapasitesini tehlikeye atmamasını söyledi.

Macron, yine de İtalyan şirketiyle olan bağlantının lehine olduğunu da ekleyerek "Nisan ayında kararlaştırılan ön anlaşmanın gözden geçirilmesini istiyorum" dedi.

Macron'un cumhurbaşkanı seçilmesinden önceki hükümet, Fincantieri'nin STX Fransa'da yüzde 48 hisse satın alması nedeniyle Nisan ayında bir ön anlaşma imzaladı.

Şirket, Güney Koreli ebeveyn STX'in çöküşünün ardından satıldı ancak Fincantieri'nin teklifi, Fransız çıkarları için olduğu kadar Atlantik Sahili'ndeki Saint-Nazaire'de Fransız işleri için de korku yarattı.

Anlaşmaya göre STX Fransa'daki yüzde 33 hissesini elinde bulunduran Fransa, firmanın kamulaştırılmasını bir noktada düşünmüş ve Fincantieri'nin tek başına şirketin yüzde 50'den fazlasını elinde tutmasına izin vermekte isteksiz davranıyordu.


Foto: Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire (C) ve Akdeniz Nakliye Şirketi (MSC) Başkanı Gianluigi Aponte (L) ile MSX Meraviglia gemisinin STX Les'deki vaftiz töreninde.