Liman turizme kazandırılmalı

Ticaret Odası, yeterli yatırım yapılmaması nedeniyle sürekli sorunlarla gündeme gelen Mağusa Limanı'ndaki ticari faaliyetlerin şehir dışına taşınarak, limanın halkın denizle buluştuğu bir turizm limanına dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti:

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkan Vekili Mustafa Genç, Gazimağusa’da herkesin kentin tarihi dokusuna ve limana hayranlık duymasına rağmen bu önemli iki değerin gerçek değerlerini bulamamasından ötürü burukluk yaşadıklarını belirtti.

Mustafa Genç, ülkedeki ticari kapasitenin ve liman trafiğinin artmasıyla Mağusa Limanı’ndaki sorunların da arttığını belirterek, liman içerisindeki birçok çalışmanın da çağ dışı kaldığını söyledi.

Mağusa Limanı’ndaki ticari faaliyetlerin şehir dışına taşınarak, limanın halkın denizle buluştuğu bir turizm limanına dönüştürülmesi gerektiğine vurgu yapan Genç, günümüzde tüm dünyada böylesi büyük projelerin kamu-özel işbirliğiyle gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Genç: Limana yeterli yatırım yapılmadı

Gazetemiz KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Vekili Mustafa Genç, kendisi gibi Mağusa’da doğup büyüyen herkesin kentin tarihsel dokusuna ve limanına hayranlık duyarken diğer taraftan buraların gerçek değerlerini bulamamasından ötürü burukluk yaşadıklarını söyledi.

Mustafa Genç, Mağusa Limanı’na yıllardır yeterli yatırımın yapılamadığını dile getirdi. Genç, ülkedeki ticari kapasite ve liman trafiği arttıkça Mağusa Limanı’ndaki sorunların da arttığını kaydetti.

Mustafa Genç, liman içerisindeki yolların, binaların, gemilerin rıhtıma yanaşma işlemlerinde ve yüklerin boşaltma işlemlerinde çok çağ dışı kalan modern ve verimli olmayan yöntemler kullanıldığına dikkat çekti.

Limanda alt yapı eksikleri nedeniyle özellikle de liman içerisinde her gün iş yapanların büyük sıkıntılar yaşadığına değinen Genç, bu sıkıntıları gördükçe üzüldüklerini, bunlardan çok daha iyilerini hayal etmemiz gerektiğini vurguladı.

Mustafa Genç, ülkede en büyük değere sahip 3-5 noktadan birisinin de Mağusa Limanı olduğuna vurgu yaparak, limana yatırım yapılamaması dışında limanın mevcut halinin bir ticari liman olarak çalıştırılmasının çok uzağında olduğunun altını çizdi.

Mağusa Limanı’nın fonksiyonunun ve lokasyonunun yeniden düşünülmesi gerektiğini belirten Genç, Mağusa Limanı’ndaki ticari faaliyetleri şehir dışına taşıyarak, Mağusa Limanı’nın, halkın denizle buluştuğu bir turizm limanına dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

Mustafa Genç, Mağusa halkının, liman duvarlarının bir bölümünün 3-4 yıl önce yıkılıp yerine parmaklıklar yerleştirilerek denizin görüntüsünün ortaya çıkmasıyla büyük mutluluk yaşadığını hatırlattı.

Sosyal alanların ve müzelerin bulunduğu, deniz aktivitelerinin yapılabildiği ve Cruise gemilerin geldiği bir Mağusa Limanı hayalinin gerçekleşebilmesinin çok da zor olmadığını belirten Genç, dünyanın çok hızlı değiştiğine dikkat çekti.

Mustafa Genç “öyle bir şey hayal etmek istiyoruz ki Mağusa hem şehir olarak, hem de limanın yeniden yapılandırılmasıyla daha fazla değer bulsun. Tarihsel dokusunu pazarlayabilsin. Venedik döneminden kalan surları, turistler tarafından gezilebilen, ilgi uyandıran alanlar haline getirelim. Mağusa Limanı ve Serbest Bölge içerisinde turizm fonksiyonu, ticaret fonksiyonu, sosyal fonksiyon, müzeler ve bunlarla birlikte Mağusa şehrinin ve halkının yaşam standardı, refahı yükselsin. Mağusa’nın gelişebilmesi için de aslında böyle bir şeye ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Dünyada artık böylesi büyük projelerin kamu-özel işbirliğiyle gerçekleştirildiğini söyleyen Genç, birçok devletin en büyük sıkıntı duyduğu şeyin kaynaklarının ülkedeki her türlü alt yapı yatırımına yetmemesi olduğunu, bu nedenle de özel sektörün bilgi birikimine, girişimci ruhuna, sermayesine başvurduğunu kaydetti.

Mustafa Genç, kısa süre önce Limasol’da hem marinanın hem de ticari limanının işletmesinin bu modelle yeniden yapılandırıldığını örnek gösterdi.

“Muhakkak yerli sermaye”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak ülkemizde, hem özel sektörün hem de özel müteşebbislerin vizyon büyütüp ülkemizin gelişimi için bu tür projelerin hayata geçmesi sürecinde muhakkak yerli sermaye olarak da işin içinde olmasını istediklerini anlatan Genç, her şeyi devletten beklemeden dünyadaki birçok örnekleri de dikkate alarak, bu arada tarihsel dokunun daha da özelliklerini ortaya çıkararak hem şehirle barışık, hem dünya vizyonunda müthiş bir projeyle, hem de Mağusalıya ve ülkeye kazandırabilecek insanların önlerinin açıldığını görmek istediklerini söyledi.

Mustafa Genç, ülkemizin bir takım sıkıntılar içerisinde olsa da, özel sektörün geçmişe göre çok daha büyük bilgi birikimi ve bir miktar sermaye birikimi olduğunu dile getirdi.

Mağusa Limanı’nı turizm limanı haline getirebilecek, kültürünü, tarihsel dokusunu bozmadan bir projeyi hayata geçirebilecek en doğru kesimin yerli sermaye olacağına dikkat çeken Genç, yerli iş insanlarının bu ülkeye gönül bağları olduğunu ve toplumun birer parçası olduklarını belirtti.

Mustafa Genç, ülkemizde sadece yabancı yatırımcıya değil, yerli yatırımlara karşı toplumun belli kesimlerinde ön yargı olduğunu ifade etti. Genç, bu ön yargının kesinlikle yıkılması gerektiğine işaret ederken, ülkemizde çözüm olsun veya olmasın belli alt yapı projelerini hayata geçirmek ve daha yüksek standartlardaki alt yapılara sahip olmak istememiz halinde sadece kamu kaynaklarının yeterli olmayacağını bilmemiz gerektiğini söyledi.

Mustafa Genç, KKTO olarak ülkede yapabilecekleri birçok proje olduğunu kaydetti. Genç, yakın gelecekte iş insanları olarak ülkenin yapısal değişimine katkı koyacak her türlü çalışmanın içerisinde olacaklarını belirtti.

Mustafa Genç “bu ülkeyi sahiplenmezsek, olduğu yerden daha ileriye gitmeyecektir. Bu tür projelerle iyi niyet ve samimiyetle, etik bir çerçevede hem ülkemizin kazandığı hem de yerli sermayenin daha fazla bilgi birikiminin arttığı, geliştiği bir yapıyı hayal ediyoruz. Umarım başarırız” diye konuşarak sözlerine son verdi.( Kıbrıs Gazetesi)