Kızıl Akbaba Doğal Hayatına Kavuşacak

Isparta'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bulunan hasta Kızıl Akbaba Lisinia'daki tedavisinin ardından doğal hayatına kavuşacak..

Isparta’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bulunan hasta Kızıl Akbaba Lisinia’daki tedavisinin ardından doğal hayatına kavuşacak.

Burdur merkeze bağlı Karakent Köyü’ndeki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ne Isparta Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından getirilen hasta Kızıl Akbaba tedavi altına alındı. Burada yapılan tedavilere olumlu cevap veren Kızıl Akbaba şimdi uçmaya antrenmanları yapıyor.

Kızıl Akbaba hakkında bilgi veren merkez sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, "Kızıl Akbaba bize dört ay önce Isparta Milli parklar Şube Müdürlüğü Ekipleri tarafından getirildi. Geldiğinde beslenme problemi vardı ve uçamıyordu. Kan dolaşımı ile ilgili problemleri vardı. Önce bunları tedavi ettik. Beslenmesi düzeldi ve pek çok leşi tüketmeye başladı. Şu an beslenmesi son derece düzgün. Yapılan tedaviler sonucunda yavaş yavaş uçmaya başladı. Kanat antrenmanlarına çok iyi cevaplar verdi. Aynı zamanda yerden çok hızlı yükselebiliyor." dedi.

Yaban hayvanlarında uçmaya hazır olduğunun göstergesinin birinin insana olan saldırganlığı olduğunu ifade eden Sarıca, “şu an saldırganlık had safhada. İnsanları kendine yaklaştırmıyor ve uçabiliyor olması onun artık doğal hayata kazandırılmasının zamanının geldiğini gösteriyor. O yüzden en kısa zamanda onu doğal hayatına kazandıracağız. Kızıl Akbabaları özellikle Afyonkarahisar, Burdur ve Isparta Bölgesi'nde bolca bulunuyor. Son dönemlerde mermer ocaklarının yoğun olarak işletildiği Isparta Bölgesinde maalesef Kızıl Akbabaların yaşam alanları daralmış durumda. Merkezimizde ikinci Kızıl Akbabayı rehabilite ediyoruz. Daha önce bir Kızıl Akbabayı tedavi edip rehabilitasyondan sonra Doğal Hayatına kazandırmıştık" diye konuştu.


Cihan CİHAN