Kadına Şiddet Bütün Derinliğiyle Sualtında Anlatıldı

Toplumumuzun kanayan yarası olan kadına yönelik şiddete; fotoğrafın evrensel ve güçlü diliyle dikkat çeken Türkiye'nin tek politik sualtı fotoğrafçısı Nejdet Demirtaş'ın 'Ayna' isimli sualtı fotoğraf sergisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde İstanbul'da ziyarete açılacak.

KADINA ŞİDDET BÜTÜN DERİNLİĞİYLE SUALTINDA ANLATILDI

Toplumumuzun kanayan yarası olan kadına yönelik şiddete; fotoğrafın evrensel ve güçlü diliyle dikkat çeken Türkiye’nin tek politik sualtı fotoğrafçısı Nejdet Demirtaş’ın ‘Ayna’ isimli sualtı fotoğraf sergisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İstanbul’da ziyarete açılacak. Suyun altındaki yerçekimsiz ortamda çekilen 13 fotoğraf karesinin bulunduğu sergi 16 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

Beşiktaş’taki Fulya Sanat Merkezi’nde 8 Mart günü 19.30’da açılışı yapılacak ve ziyaretçilerin 16 Mart’a kadar gezebileceği sergide ki fotoğraflar, sualtında ki yerçekimsiz ortamda profesyonel sporcuların gönüllü katılımıyla çekildi. 7 ülkeden 14 sualtı sporcusu, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için Kaş’ın berrak denizinin derinliklerine inerek nefesini tuttu. Serbest Dalış Türkiye Milli takım Sporcusu Birgül Erken’in de aralarında olduğu sualtı sporcuları kadına şiddeti; özel kostüm ve ekipmanlarla tasarlanan kompozisyonlarla anlatmaya çabaladı.

Türkiye’nin tek politik sualtı fotoğrafçısının gözünden kadına şiddet

Gezi Parkı olayları, çocuk gelinler, Çanakkale Savaşları ve Soma maden faciası gibi sosyal olayları sualtından ve fotoğrafın görsel gücüyle anlatan Nejdet Demirtaş, böylece kadına yönelik şiddeti derinlerde ilk kez anlatan fotoğraf sanatçısı oldu. Temaları; adaletin mitolojik sembolü Themis, recm(taşlama) olayı, töre cinayetleri, şiddetin çocuklara etkisi, psikolojik şiddet, dedikodunun cinayetlere etkisi ve travesti cinayetleri olan fotoğrafları çeken Nejdet Demirtaş, “ Bu projeme, İtalya, İspanya, Şili, Ekvator, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti ve ülkemizden gönüllü serbest dalış milli takım sporcuları ve sualtı modelleri destek verdi. Kaş Devlet Hastanesi hekimleri ve 50’den fazla arkadaşımızın yer aldığı, 8 aya yayılan projemizi Kasım ayında tamamladık. Fotoğraflarımızı, Beşiktaş Belediyesi’nin desteğiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ziyaretçilere açmanın heyecanını yaşıyorum” dedi.

Demirtaş: “Rahatsız olduğum şeyleri fotoğraflıyorum”

Bugüne kadar sergilediği fotoğrafların, rahatsız olduğu şeyleri yansıtma biçimi olduğunu ifade eden Demirtaş, “Hemen her gün kadına yönelik şiddet haberleri okuyoruz. Neredeyse toplum olarak bunu kabullendik. Kadın cinayetleri, birkaç duyarlı kurum ve kadın derneklerinin çabasıyla gündemde tutulmaya ve dikkat çekilmeye çalışılıyor. Asla kabul etmeyeceğimiz kadına yönelik şiddet ve cinayetlere farkındalık yaratma çabasına, fotoğrafın evrensel ve güçlü diliyle bir parça da olsa destek vermek istedim. Sergimiz halkımıza açık.”

İLETİŞİM:

Nejdet Demirtaş: 0533 815 01 13

Selçuk Sakatoğlu: 0533 256 07 71