Japonya'da kaza yapan ABD destroyerinin kaptanı görevden alındı

Japonya karasularında haziran ayında Filipinli bir kargo gemisiyle çarpışan ABD destroyeri USS Fitzgerald'da görev yapan kaptan ve üst düzey mürettebatın bir kısmı görevden alındı. Bir grup denizci de disipline sevk edildi. Kazada 7 ABD askeri hayatını kaybetmişti.

ABD Donanma Operasyonları ikinci başkanı Amiral Bill Moran, kazanın olmasında 'iki gemideki kötü denizcilik ve  ABD destroyerindeki hataların rol oynadığını' belirterek geminin kaptanı dahil 3 üst düzey mürettebatın görevden alındığını açıkladı.

Kaptan ve diğer 2 mürettebatın gemide artık görev yapmayacağını belirten Moran, ABD Donanması'nın bu askerlere olan 'güvenini kaybettiğini' söyledi.

Gemide görevli olan 7 alt düzey denizcinin  de görevden alındığı, gözlem ekibinde yer alan 7 diğer mürettebatın da cezalandırılacağını açıkladı. Ancak 14 denizcinin donanmada başka görevlere katılarak görevlerini yapacağı açıklandı.

ABD destroyeri 17 Haziran'da Japonya karasularında Filipinler bandıralı ACX Crystal adlı kargo gemisiyle çarpışmış, kazada geminin alt güvertelerinin su altında kalması nedeniyle yaşları 19 ile 37 arasında değişen 7 ABD askeri hayatını kaybetmişti.

Kazanın nedeni hakkındaki soruşturma ise hala devam ediyor.