İşte en şaşırtıcı kamuflaj gemileri


 İşte en şaşırtıcı kamuflaj gemileri


Büyük bir deniz harp filosunun içindeki bir geminin düşmanından saklanması hiç de kolay değildir. Tarihte birçok gemi, gizleme cihazlarının bariz eksikliğine rağmen oldukça iyi kamufle edilmiştir.

Karedeki donanma gemisini görebilidiniz mi?

USS West Mahomet
Çelik-soyulmuş kargo gemisi. 1918-19 yıllarında ABD Deniz Kuvvetleri'nde yardımcı gemi olarak hizmet gördü. Gemi yay görünümüyle, göz kamaştıran bir kamuflaj düzenine sahipti.

16.yy ile 19.yüzyılın sonları arasında bazı gemilerdeki top atış noktaları boyalı yelken bezleriyle gizlenirdi. İç savaş ve sonrasında Almanya ve Fransa'daki gemiler bu yöntemle griye boyanmıştı.

The Beginnings
16.yy ile 19.yüzyılın sonları arasında bazı gemilerdeki top atış noktaları boyalı yelken bezleriyle gizlenirdi. İç savaş ve sonrasında Almanya ve Fransa'daki gemiler bu yöntemle griye boyanmıştı.

The Uss Narkeeta
1892'den 1923'e kadar piyasada kalan Waneta sınıfı liman römorkörü. 1892'de deneysel bir tuğla kamuflaj düzeni vardı.

USS Nebraska

1904 yılında kullanımına başlanan ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait ön-dretnot savaş gemisi. Ön dretnot, 1890'lı yıllar ile 1905 arasındaki bütün savaş gemilerinin dâhil edildiği bir gemi tipidir. Birinci Dünya Savaşı boyunca kamuflaj boya ile hizmet görmüştür.

The Olympic
White Star Line şirketinin "Olimpik Sınıfa" ait ilk okyanus gemisidir. 1910 yılında sefere çıkmaya başlayan gemi, aynı sınıfın ürünü Titanik'in 1912 Nisan'ında batmasıyla altı ay boyunca güvenliğe yönelik bazı eklemelere tabi tutuldu. 1917 yılında İngiliz Donanması, düşmanlarına karşı gemiyi tespiti daha zor hale getirmek için birçok renkli kamuflaj ekledi. 1934 yılına kadar etkileyici bir kariyeri olan gemi "Yaşlı Güvenilir" (Old Reliable) adını almış ve Birinci Dünya Savaşı sırasında cephelerden on binlerce askeri taşımıştır.

SS Empress of Russia

1912-13 yılları arasında okyanus gemisi olarak inşa edildi. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz amiraller tarafından iki kez kamulaştırıldı. Silahlı tüccar kruvazörü olarak kullanılmak üzere aslına uygun olarak onarıldı. Savaş bitiminde Hint Okyanusuna gönderildi.

USS Leviathan
Başlangıçta Vaterland adında bir okyanus gemisi olarak 1913 yılında inşa edildi. 1917 yılında Leviathan ismi ile asker taşıma gemisi olarak kullanıldı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra gemicilik şirketi ABD Hatları (US Lines) tarafından kullanıldı.

USS K-5
1914'de kullanımına başlanan gemi ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait K sınıfı denizaltıdır. 1916 yılında kısa süreliğine zebra kamuflajı ile kullanıldı.

HMS Polyanthus
İngiliz Kraliyet Donanması'na ait gemi İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanıldı.
  
HMS Argus
1918 ile 1944 yılları arasında İngiliz Kraliyet Donanması'na hizmet veren gemidir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra konaklama gemisi olmuştur.


USS Alloway

1918-19 yıllarında ABD Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan kargo gemisidir.


HMS Adventure
1924'de denize indirilen gemi İngiliz Kraliyet Donanması'na aittir. Bir mayın gemisi ve aynı zamanda dizel motorla çalışan ilk savaş gemisi olarak hizmet vermek için inşa edildi

USS Northampton

ABD Deniz Kuvvetleri'nde hizmet veren ağır kruvazör gemisidir. 1930 yılında devreye alınan gemi sahte yay dalgaları kamuflajına sahipti.
2429    İşte en şaşırtıcı kamuflaj gemileri    

Gloire
Kelime anlamı "ihtişam" olan ve 1935 yılında denize indirilen gemi, Fransız Donanması'nın hafif kruvazör filosunda yer alıyordu.


HMAS Yarra
1935 yılında kullanımına başlanan Avustralya Kraliyet Donanması'na ait gemi 1942 yılında bir Japon kruvazörü tarafından batırıldı.

Tirpitz
Alman Savaş Donanması'na ait bir gemidir. 1944 Kasım ayında Kraliyet Hava Kuvvetlerince batırıldı.

USS Hancock
1944-1947 yılları arasında ABD Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan bir uçak gemisidir. 1954'te modernize edilmiştir.


HSwMS Helsinborg
2003 yılında denize indirilen İsveç Donanması'na ait Visby Sınıfı bir korvettir.