Irkçı gemi Mağusa Limanı'nda

Mağusa Limanı'na demir atan 'C-Star' isimli geminin, Avrupa'da 'Defend Europe' isimli aşırı sağcı grubun mültecilerin gemilerini engellemek amacıyla topladığı fonlarla satın aldığı gemi olduğu belirtildi

Avrupa’ya giden mülteci teknelerini engellemek (batırmak) amacıyla Avrupa’da kurulan “Defend Europe” isimli aşırı sağcı grubun topladığı fonlarla satın alınan Cibuti (Djibuti) bayraklı C- Star isimli gemi dün öğleden sonra Mağusa Limanı’na demirlediği belirtildi.

Konu hem dünya basınında hem de Rum basınında geniş yer buldu.

Limanda yolcu salonunun karşısında rıhtıma demir atan gemide bulunan 20 Sri Lankalı dün saat 17.00’de Gazimağusa Limanı’nda yapılan muhaceret işlemlerinin ardından, polis eşliğinde Ercan Havalimanı’na bir minibüsle götürüldüler. Söz konusu kişilerin Sri Lanka’nın sürekli iç çatışmalarla gündeme gelen “Tamil” bölgesinden oldukları öğrenildi.

Tartışmalı “C-Star” gemisinin bugün 10 yolcu alarak Gazimağusa Limanı’ndan ayrılması bekleniyor. Geminin Mağusa Limanı’ndan hareket ederek Sicilya’ya gideceği iddia ediliyor.

Gazimağusa Limanı’nda muhaceret işlemleri yapıldığı sırada Mülteci Hakları Derneği aktivistleri de hazır bulundu. Aktivistler, 20 Sri Lankalı’nın mülteci olabileceğinden şüphelenerek onlarla iletişim kurmaya çalıştılar. Gemideki Türkçe bilen sorumlu ise bu şüpheyi kabul etmezken, 20 Sri Lankalı’nın gemicilik kursu almak için bulunan öğrenciler olduklarını iddia etti. Aktivistler, kursla ilgili belge görmek istediler, ancak söz konusu yetkili herhangi bir belge gösteremedi.

Sri Lankalıların arasında İngilizce bilen bir kişi mülteci olmadıklarını ve gemicilik kursu için gemide bulunduklarını söyledi.

20 Sri Lankalının günün ilk saatlerinde Ercan Havalimanı’ndan önce Türkiye’ye ardından da Sri Lanka’ya gitmek için uçuş yaptıkları öğrenildi.

Öte yandan, İngiltere’nin saygın gazetelerinden Independent Gazetesi geminin “Defend Europe” isimli aşırı sağcı gruba ait “C-Star” gemisi olduğunu doğruluyor.

Gazete, Mağusa Limanı’na giriş yapan geminin mürettebatının, Süveyş Kanalı’ndan geçerken “gemi mürettebatıyla ilgili eksik bilgi verdikleri” gerekçesiyle tutuklandığını, daha sonra ise serbest bırakıldıklarını da yazdı.

Paşa: Akdeniz mülteci mezarlığına döndü

Konu ile ilgili olarak gazetemiz KIBRIS’a konuşan Mülteci Hakları Derneği aktivisti Avukat Faika Deniz Paşa, Avrupa ve dünya çapında mülteci ve insan hakları örgütlerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda “Defend Europe” isimli ırkçı gruba ait olan gemi C-Star’ın Mağusa Limanı’na geldiğini öğrendiklerini söyledi.

Faika Deniz Paşa, yetkililerin iddiasına göre geminin yakıt ikmali yapacağını ancak, kendilerinin uluslararası basından yaptıkları takiplere ve edindikleri bilgilere göre de Avrupalı “Defend Europe” grubuna üye ırkçı bir grup insanın bugün bu gemiye bineceğini öğrendiklerini kaydetti.

Gemiden inen 20 Sri Lankalı ile ilgili çok fazla bilgi alamadıklarını, ancak çok şüpheli bir durumla karşı karşıya olduklarını ifade eden Paşa, onlar için doğru olanın, bizim devletimiz tarafından uzman kişiler eşliğinde beyanname alınması olduğunu belirtti. Paşa, KKTC’deki yetkililerini; bu söz konusu ırkçı gruba dahil kişilerin karasularımızda veya dışında ağır suçlar işleyeceklerine dair paylaşımlarda bulundukları konusunda yeniden uyaracaklarını bildirdi.

Ülke olarak bu tip ağır suç işleyeceklerini paylaşan örgütlenmelerin yaptıklarını ve yapacaklarını kolaylaştırmamız gerektiğini anlatan Paşa, gemi ve gemiye bugün alınacak insanlarla ilgili daha fazla araştırma yapılması için yetkililere başvuracaklarını dile getirdi.

Faika Deniz Paşa, günümüzde Akdeniz’in adeta mülteci mezarlığına döndüğünü ve 2017 yılının yaz sezonunun başında olmamıza rağmen mülteci ölü sayısının 7 bini aştığını hatırlattı. (KIbrısGazetesi)