İnsansız gemiler devrim yaratacak, ama izin verilirse!

Kongsberg CEO'su Geir Håøy, denizcilik dergisi Maritime CEO'ya verdiği röportajda Yara Birkeland'ın, özellikle kısa sefer ticareti için bu tür çığır açan gemilerin ilki olacağına inandığını söyledi..

Kongsberg: İnsansız gemiler kısa deniz seferlerinde devrim yaratacak

Norveç gübre üreticisi Yara International ve yurttaşı deniz teknolojisi firması Kongsberg, dünyanın ilk insansız ve sıfır emisyonlu konteyner gemisini inşa etmek için bir ortaklık kurdu.

Yara Birkeland olarak anılan ve kilometre taşı olacak olan gemi, sıfır emisyonla dünyanın ilk tamamen elektrikli ve insansız konteyner gemisi olacak.

Geminin, Yara'nın Porsgrunn üretim tesisi'nden Norveç'teki Brevik ve Larvik'e ürün göndererek 2018 yılının ikinci yarısında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Gemi başlangıçta insanlı bir tekne gibi çalışacak ve 2019'da uzaktan komutalı operasyona geçecek. 2020'den itibaren ise geminin tamamen insansız operasyonlar yapabilecek durumda olması bekleniyor.

Kongsberg, elektrikli tahrik, akü ve tahrik kontrol sistemlerine ek olarak, uzaktan ve insansız operasyonlar için gerekli sensörler ve entegrasyon da dahil olmak üzere, Yara Birkeland'da tüm önemli etkinleştirici teknolojilerin geliştirilmesinden ve teslim edilmesinden sorumlu.

Şirketin CEO'su Geir Håøy, denizcilik dergisi Maritime CEO'ya verdiği röportajda Yara Birkeland'ın, özellikle kısa sefer ticareti için bu tür çığır açan gemilerin ilki olacağına inandığını söyledi..

Håøy, "İnsansız deniz taşımacılığı hem mali hem de çevresel olarak sürdürülebilir olacak"  şeklinde konuştu. 

"Kısa açık deniz taşımacılığında, hem armatör tarafında hem de malların yollardan denize geçişinde piyasada bir dönüşüm göreceğiz" diye ekledi.

Önemli olan, dün Yara Birkeland'ın kapsamlı bir şekilde sergilenmesinde, geminin 2020 yılına kadar otonom biçimde çalışabileceğini vurguladı, ancak bu kesin  değil.

Bu, projenin hazır olması açısından değil, kural koyucuların o zamana kadar böyle bir faaliyeti yaptırıp onaylamayacakları konusunda çok fazla soru işareti bulunmasından kaynaklanıyor.

Dört gün süren bir ankette okuyucuların % 84'ü, otonom gemi kurallarının geliştirilmesinde, gerekli teknolojiyi geliştirmekten daha büyük bir zorluk çıkacağına inanıyor. Håøy'nin de kabul ettiği bir nokta bu.

"Düzenlemelerin teknolojiden daha büyük bir zorluk olduğuna katılıyorum. Yeni uluslararası düzenlemeler yapılmadan önce devletler arasında ikili anlaşmalar göreceğiz "diyor Norveç.

Bu başlık, geçen ayın Singapur Denizcilik CEO Forumu'ndaki deniz taşımacılığı oturumunda yapılan tartışmada bir köşe taşı oluşturdu; burada bir panelist, Uluslararası Denizcilik Örgütünün tüm teknolojik değişiklikleri takip edemediği takdirde "Ölmüş ve Gömülmüş" olabileceğini dile getirmişti.

Yine de, düzenleyicilere bakılmaksızın, Håøy deniz dijitalleştirme devriminin ön safında olmaktan gurur duyuyor.

(Kaptan Haber Ajansı)