IMO İstisnai Cesaret Ödülü Kılavuz Kaptanlara Verildi

Kılavuz kaptanlara madalya ve sertifika veren, IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, sıra dışı bir meydan okuma ile karşılaştıklarını ve büyük inisiyatif ve kahramanlık sergilediklerini söyledi.

IMO'nun cesaret ödülü, alevle mücadele eden kılavuz kaptanlara...

Kaptan McGee ve Kaptan Phillips, kılavuzladıkları gemi Houston Gemi Kanalında alevler içinde kaldıklarında yanan yakıtla dolu bir duvarla kuşatıldılar.

Büyük bir deniz felaketini önleyen iki kılavuz kaptan,  27 Kasım 2017 Pazartesi günü düzenlenen IMO ödül töreninde, 2017 IMO Denizde İstisnai Cesaret Ödülü'nü aldı.

 Amerika Birleşik Devletleri'nden Houston'dan gelen Kaptan Michael C. Phillips, Eylül 2016'da büyük bir trajedi önlemedeki rolünden dolayı bu ödüle layık görüldü. Kılavuzladıkları gemi, 247 metre uzunluğundaki tanker Aframax River,  black-out oldu. Houston  Kanalında gecenin ortasında bir dolfine çarptıktan sonra alevler içinde kaldı.

Kaptan McGee ve Kaptan Phillips yanan yakıtla dolu bir duvarla çevriliydi, ürkütücü ateş hızlı bir şekilde kanalın diğer tarafına sıçradı ve diğer tankerleri ve liman tesislerini tehdit etti. Her iki kılavuz kaptan da yangında geminin köprüsündeki görev yerlerinde kaldı. Kaptan McGee, çarpışan ve yanan gemiyi çevredeki gemilerden ve tesislerden uzak tutmaya çalıştı.Kaptan Phillips, Birleşik Devletler Sahil Güvenliği ve sayısız yerel yangın botlarıyla iletişim ve itfaiye çabalarını koordine etti. Kaptan Phillips aceleyle bir yangın söndürme aleti kaparak geminin iskele kırlangıcına sıçrayan yangını söndürdü.

Cehennem 90 dakika sonra nihayet söndürüldü ve her iki kılavuz kaptan da  hafif yanıklar yaşadı. Kaptan McGee, römorkörler kullanarak, hasar görmüş tankeri güvenli bir şekilde bağlama tesisine getirebildi.

Kaptan McGee ve Kaptan Phillips, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği (IMPA) tarafından aday gösterildi. Ödül bir hakim heyeti tarafından kararlaştırıldı ve IMO Konseyi tarafından Temmuz'daki 118. oturumunda onaylandı.

Kılavuz kaptanlara madalya ve sertifika veren, IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, sıra dışı bir meydan okuma ile karşılaştıklarını ve büyük inisiyatif ve kahramanlık sergilediklerini söyledi.

Ödülü kabul eden Kaptan Philips, olayın 6 Eylül 2016 gecesinin rutin kılavuzluk görevlerinde karşılaşılan bir şey olmadığını kabul etti.

"Ayrıca, eğitildiğimiz veya uyguladığımız bir şey değil. Açıkçası, ne yapmamız gerektiğini düşünmek için bile zamanımız olmadı. Başardık, "dedi Kaptan Philips.

"Ancak, devlet kılavuz kaptanları olduğumuz için büyük ölçüde yapmamız gereken şeyleri yaptığımızı düşünmek istiyoruz. Bir gemidye tırmanırken kontrolü alırız. Kılavuz kaptanlar arkasına yaslanıp başkalarının onlara ne yapmaları gerektiğini söylemelerini beklemiyorlar. Ayrıca limanımızın korunması için derin bir sorumluluk hissediyoruz. Devletin görevlendirdiği kılavuz kaptanlar olmaktan gurur duyuyoruz ve devlet kılavuz kaptankarının kendi limanlarını korumak için yaptıklarıyla gurur duyuyoruz. Bu bağlamda, bu ödülü, Houston'daki ve dünyanın her yerindeki diğer kılavuz kaptanlar adına kabul ediyoruz "dedi.

Denizde İstisnai Cesaret İçin IMO Ödülü 

Her yıl verilen bu ödül, kendi hayatını kaybetme riskini alıp, istisnai bir cesaret eylemi gerçekleştiren,denizde can kurtarmaya çalışan veya hasarları önlemeye ya da hafifletmeye çalışan önemli cesareti gösteren kişiler için uluslararası bir tanınma sağlamak amacıyla IMO tarafından kurulmuştur. 2017 için, 16 Üye Devletten ve beş sivil toplum kuruluşundan 33 aday gösterildi.