İç Hastalıkları Uzmanı Halhallı'dan diyabet hastalarına öneriler

Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Halhallı, diyabetin hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenmeden kaynaklı oluştuğunu belirterek, diyabet hastalarının...

Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Halhallı, diyabetin hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenmeden kaynaklı oluştuğunu belirterek, diyabet hastalarının yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini söyledi.
Tekirdağ Özel Star Medica Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Halhallı "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Kandaki şekerin hücrelere girebilmesi ancak pankreasın salgıladığı insülin hormonu sayesinde gerçekleşir. Diyabette insülin üretimi yetersizlik veya hücreler insülin direnç gösterdiği için var olan insülin kullanılmamaktadır" ifadelerini kaydetti.

"Hastanın, yaşam tarzına ait önemli değişiklikler yapması gerekir"
Diyabet hakkında insanların temel bilgilere sahip olması gerektiğine değinen Halhallı, "Diyabet hayat boyu süren bir hastalıktır ve kontrol edilebilmesi için sadece tıbbı tedavi yeterli değildir. Hastanın yaşam tarzına ait önemli değişiklikler yapması gerekir. Yeni bir yaşam tarzı benimseyip önemli kararlar alabilmek için diyabet hakkında temel bilgilere sahip olmak önemlidir" dedi.

Diyabetliler için beslenme önerileri
Diyabetliler için beslenme önerilerinde bulunan Uzm. Dr. Halhallı, "Rafine şekerler vücudunuza enerji veriyor ve daha önemlisi kan şekerini çok hızlı yükseltiyor. Bu istenmeyen durumun engellenmesi için sofrada kullandığınız şeker, reçel, bal, pasta, kek, çikolata ve meşrubatları hayatınızdan kesinlikle çıkartmalısınız. Bununla birlikte, hayvansal yağ tüketiminizi azaltın. Gün içerisinde tükettiğiniz yağ miktarını, özellikle hayvansal kaynaklı yağın miktarını azaltmalısınız. Bir diğer önerimse besinleri az tuzlu olarak tüketin. Diyabetli bireylerde tuz tüketiminin özellikle azaltılması gerekmektedir. Diyabetli olan kişilerin tansiyon hastası olma riskleri çok daha yüksek oluyor. Yemeklerinizde az tuz kullanarak, sofraya tuzluk koymayarak tuz tüketiminizi sınırlamayı başarabilirsiniz. Son olarak eklemek isterim ki her gün, aynı besinleri tercih etmeyin. Diyabet hastalığı olmayan bireylerde bile her gün aynı besinin tüketilmesi monotonluk oluşturur" açıklamasını yaptı.