Hollandalı Konsorsiyum, Klas Onaylı 3D Baskılı Gemi Pervanesi Geliştiriyor

Denizcilik sektöründe 3B basım uygulamasında önemli bir adım atan Hollanda merkezli Damen Tersaneler Grubu, dünyanın ilk onaylı 3D baskılı gemi pervanesinin geliştirilmesi amacıyla bir konsorsiyuma girdi.

Denizcilik sektöründe 3B basım uygulamasında önemli bir adım atan Hollanda merkezli Damen Tersaneler Grubu, dünyanın ilk onaylı 3D baskılı gemi pervanesinin geliştirilmesi amacıyla bir konsorsiyuma girdi.

Konsorsiyum, Damen tarafından Rotterdam merkezli RAMLAB, Promarin, Autodesk ve klas kuruluşu Bureau Veritas ile kuruldu.

Damen, 3D basılmış pervanenin, WAAMpeller olarak adlandırılmasının, kurum içi öğrenci araştırma programlarından birinin sonucu olduğunu söylüyor.

Damen's Research & Development departmanı Proje Mühendisi Kee Custers "Delft Teknik Üniversitesi'nden üç öğrenci, bizim için 3B baskı potansiyelini araştırdı. Bizi konsorsiyumun diğer üyeleri ile temasa geçirdiler, " şeklinde konuştu.  Custers, "Beş şirketten oluşan bu grup için oldukça benzersiz olan şey, ortak menfaate sahip olduğumuz halde bireysel amaçlarımız da var. Buda zaten çok heyecan verici olan projede  çok üretken ve işbirliğine yönelten bir atmosfere yol açıyor. " dedi. 

Tam ölçekli ürün

Pervane, genellikle bir Damen Stan Tug 1606'da bulunan bir Promarin tasarımına dayanıyor.

Bu 1,300mm çaplı pervane yaklaşık 180kg ağırlığında.

Autodesk yazılımını inşaat sürecinde kullanarak, Rotterdam Limanı RAMLAB, Wire Arc Katkı Üretimi (WAAM) prosesi ile bronz alaşımdan WAAMpeller imal edecek.

Bureau Veritas, tamamlanan ürünün sertifikalandırılmasını yapacak; Bir metal 3D baskılı deniz unsurunun klas tarafından onaylanması ilk kez gerçekleşecek.

Pervane basıldıktan sonra Damen tam ölçekli denemelerde bulunmaya devam edecek.

Kee Custers, "Kanca çekme ve çarpışma test senaryolarını içeren kapsamlı bir program yapacağız. Amacımız, denizcilik sektöründe 3B baskı için araştırma aşamasının bittiğini ve artık operasyonlarda etkili bir şekilde uygulanabileceğini göstermek "dedi.

İlk pervanenin 2017 yazına kadar basılması bekleniyor ve sonraki testler, sonbaharda yapılacak.

Damen'in Temel Müfettiş Yardımcısı Don Hoogendoorn "Amacımız daha etkili, daha düşük maliyetli ve daha çevre dostu gemiler yapmak" dedi.

"WAAMpeller projesi bu amaca katkıda bulunuyor, çünkü sadece 3B baskıda önemli bir ilerleme işaret etmekle kalmıyor aynı zamanda gelecekteki gemi tasarımlarını optimize etme konusunda önemli sonuçlar doğurma potansiyeline de sahip. 3D baskı teknolojisi, performans ve yakıt tüketimi açısından gemi yapılarını iyileştirmek için mükemmel bir fırsat sunuyor. " şeklinde konuştu.