Hitler'le Fotoğrafının Yer Almasına Üzüldü

Yahudilerin dramını anlatan 'Struma' adlı belgesel romanın faciayı yaşayan baş kahramanı David Stoliar, kitap kapağında Hitler'le fotoğrafının yer almasına tepkili.

24 şubat 1942’de 769 yolcusuyla batan Struma gemisinin gerçek hikayesine dayanarak gazeteci Halit Kakınç’ın yazdığı belgesel romanın baş kahramanı Milliyet’e konuştu. Soğuktan donmak üzereyken Şileli balıkçılar tarafından kurtarılarak misafir edilen felaketin tek tanığı David Stoliar bugün ABD’nin Oregon eyaletinde yaşıyor. İsrail devletinin kurulmasına tanıklık ettikten sonra ABD’ye yerleşen Stoliar kendi hayatının konu edildiği Struma adlı romanla ilgili Milliyet’in sorularını yanıtladı. Kitapta anlatıldığı gibi nişanlısı Ilse Lothringer ile gemiye bindiğini söyleyen Stoliar, hayatta kalmasını sağlayan Türk halkının kendisine yaptığı yardımları hiçbir zaman unutmayacağını belirtti. Stoliar, “Ilse Lothringer benim nişanlımdı ve Fiilistin’e ulaştığımız zaman evlenmeyi planlıyorduk. Ilse, geminin en alt katında annesi ve üvey babası ile birlikte kalıyordu. Bense güvertenin hemen altındaki katta kalıyordum. Gemi torpidoyla vurulduğunda Ilse kurtulamadı” dedi.
Kendisini kurtaran Şileli balıkçıları ziyaret ettiği öğrenilen, Stoliar, romanla bir kez daha hatırlanmaktan mutlu olduğunu söyledi. Ardından da “Kitabın kapağında benim resmimin Hitler resminin yanında olmasından oldukça rahatsız olduğumu belirtmek istiyorum. Çünkü milyonlarca insanın ölümüne neden olan, yerküreyi felakete sürükleyen biriyle aynı yerde anılmak bile istemem” diye konuştu. Şimdi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne dönüşen ve 1942’de Umumiye Müdürlüğü Can Kurtarma İstasyonu’na bağlı 6 kürekli çektiri (kayık) ile kurtarılan Stoliar, Temmuz 2001’de Şile’ye gelmişti. Stoliar kendisine yardım eden Şileliler’den yaşayan tek kişi olan  Siyam İsmail lakaplı İsmail Aslan’la uzun süre sohbet etmiş, barakasına misafir olmuştu. Stoliar’ı kurtardıktan sonra ona kendi giysilerini veren İsmail Aslan facianın yıldönümünde 24 Şubat 2012’de 88 yaşında hayatını kaybetmişti. Siyam İsmail’in ölümünü Milliyet’ten öğrenen Stoliar, duygularını şöyle aktardı: “O’nun ölümüne çok üzüldüm. Çünkü, yıllar sonra karşılaştığımızda hayatımı onlara borçlu olduğumu söylediğimde bile çok alçakgönüllüydü.”