Hellespont'lu Denizci Bir Aile

Hellespont Başkanı, Kanada doğumlu Yunanlı armatör Dr. Basil Papachristidis Hellespont tarihini ve sanatı Hamburg'daki yeni ofisinde birleştirecek.

Sanatla Bütünleşmiş Denizci Bir Aile- Hellespont'lu Papachristidis'ler

Kanada doğumlu Yunanlı armatör Dr. Basil Papachristidis ailenin bir geleneğini ,yani sanatla olan bağını, bugünlerde Mall Galleries ve kısa adı RSMA olan Londra'daki Royal Society of Marine Artists sanatçılarından John Lines ile çok daha anlamlı bir noktaya getirmekte.

Hellespont Başkanı Dr. Basil Papachristidis, John Lines ile mazisi altmış yılı bulan Hellespont şirketinin Hamburg'daki yeni ofislerinin duvarlarını, Hellespont'un tarihindeki gemi tablolarıyla resmetmesi için anlaşma yapmıştır.

Babası Phrixos Papachristidis ilk gemisini 1946'da satın almıştı.Ardından çok kısa aralıklarla sekiz gemi daha satın alarak dünya denizciliğinde önemli bir adımı başlatmıştır.
John Lines'in ilk çalışmalarından biri 1965 yılında satın alınmış açıkdeniz balıkçı gemisinden biri olan Haravyi A'dir.

Basil Papachristidis ,aile şirketine katıldığı ilk yıldan başlayarak Marine Artists olarak tanımlayacağımız, eserleri tamamiyle deniz, denizde yaşam ve gemilerden oluşan tabloların ressamlarıyla dostluk kurmak kadar, onların eserlerini kolleksiyonuna katmak ve nihayet şirketlerini Hellespont'un tarihini yansıtan resimlerle süslemek kararını verdiğini söylemiştir.

John Lines ise bir seri ticari gemiyi esas alan bir görsel senaryo üzerine resimleri renklendirmenin kendisini çok heyecanlandırdığı görüşündedir.

Papachristidis, John Lines'ın fırça vuruşunun, stilinin kendisini çok cezbettiğini, sanatçıyla bu konularda sohbetten mutluluk duyduğunu belirtmektedir. Ayni alanda takdir ettiği diğer deniz ressamları Mall Gallery'den Annabel Elton ve Lindsey Lieper ‘dir.

Royal Society of Marine Artists üyesi ressamların ekim ayında devam eden Mall Gallery'deki yıllık sergilerine 46 ressam katılmıştır.
 
Hellespont adı nereden geliyor

Babası Phrixos Papachristidis gibi oğlu Dr. Basil Papachristidis'in , mesleğini, şirketin faaliyetlerini, sorumluluklarını, yatırımlarını, meslek anlayışlarını anlatmak gibi son derece uygar tavırlar içinde olduklarını, çok nadir bir sevecenlik ifade eden web sayfalarında görebilirsiniz.

Onun içindir hap kadar gemileri gözlerden saklamak isteyen kısır döngüler içersindekilere Hellespont kültürü, bütünüyle uygarlık dersi olmaktadır.

Şirketlerinin adı olan "Hellespont" hakkında söyleyecekleri için şu anlatımı yaparlar; Hellespont Yunan Mitolojisinde geçen coğrafi bir yerdir. Öykü Teselya Kralı Athamas'a kadar gider.

Orkhomenos'taki Miny'lerin kralı Athamas'ın Kraliçe Nephele'den iki çocukları olmuş ve onlara Phrixos ve Helle adlarını vermişlerdi.

Denizler tanrısı Poseidon, Thrakia'lı prenses Theophane'ye delicesine aşık olmuştu. Nevar ki bu kızın isteklileri çok olduğu için Poseidon Theophane'yi gizemli Krimissa adasına kaçırdı. Fakat çok geçmeden öteki sevdalıları da kızın izini buldular. Bunun üzerine Poseidon tanınmasın diye kızı dişi bir koyuna çevirdi. Kızın isteklilerini de teker teker koyuna çevirdi. Kendisi de görkemli bir koç kılığına girerek koyun şeklindeki Theophane ile birleşti. Bu birleşmeden meşhur "Altın postlu koç" doğdu.

Birgün Nephele rüzgarlara kapılıp gitti. Eski Yunancada Bulut "Nephos'dur.Eşini kaybeden Athamas yalnız yaşayamazdı ve kısa bir süre sonra Harmonia'nın kızı olan İno ile evlendi. Buna kızan Nephele göğe çekildi ve daha sonra da Miny'lerin ülkesine korkunç bir kuraklık yolladı. Çocukları ortadan kaldırmak için bir bahane kollayan üvey anne İno'da bu firsatı kaçırmayarak bir kahinle anlaştı ve ona eğer Phriksos kurban edilmezse bu kuraklığın asla geçmeyeceğini söyletti. Çünkü, İno, Athamas'ın ölümünden sonra kendi oğlunu kral yapmak istiyordu.

Athamas ise ülkesini bu kuraklık ve açlık felaketinden kurtarmak için oğlunu feda etmeyi göze aldı. Zeus bu cinayeti görmüştü ve tam Phriksos kurban edilirken, sonraki mitolojik öyküler olan Jason ve Argonauts'da geçen Altın Postlu Koç'u gönderdi. Altınkoç hem oğlanı hem de kızı sırtına attı ve uçarak gözden kayboldu. Phriksos annesinin yardımıyla kurtulduysa da kızkardeşi Helle onun kadar şanslı olamadı.

Çanakkale Boğazı'nın üzerinden geçerken dengesini kaybeden Helle, yüksekten aşağıya denize düştü ve boğuldu. O günden sonra oraya Ellispontos -Helle Denizi, Çanakkale Boğazı dendi.

Hellespont'un kurucusu Phrixos ve kız kardeşi Helle adını taşır.Negarip bir akıbettir ki, Helle çok genç yaşta vefat etmiştir.
 
Türkiye'de inşa ettirdikleri ilk geminin adı- Pan Aegis

Türkiye'de inşa ettirdikleri ilk gemilerinin adı Pan Aegis. Merak ediyorsanız, Aegis Yunan mitolojisinden tanrıça Athena'nın göğsüne takılı plaka biçiminde betimlenen, yılanlar ve gorgonla bezeli bir obje. Homeros, Aegis'i kenarı yılanlarla çevrili, kaba tüylü bir göğüs zırhı olarak tanımlamış. Athena'nın keçi derisinden yapılma süslü kalkanıysa,Medusa'nın ürkütücü başıyla süslenmiştir.

Yine de bu mitolojik öykülerden Hellespont'un kurucusu Phrixos Basil Papachristidis'i tanıtmaya yönelirsem, makalelerimi arayan meraklı okurlar onların çok daha geniş öykülerini bulacaklardır.

Yaşam öyküsü de çok renklerle doludur;Makedonya'dan 1933 yılında Kanada'ya göç ettiğinde tüm serveti bir bavul dolusu pullarıydı.

1981 yılında 80 yaşında vefat ettiğinde ise arkasında muhteşem bir "Hellespont" armadası bırakmıştı. Oğlu da babasının adını aldı. Kanada'da dünyaya gelmişti. Kanada'da üniversite öğreniminden sonra ABD'de Columbia Üniversitesi'nden mezun oldu. Babasıyla arasındaki fark, isminin başındaki bilimsel unvanı olan "Dr" rümuzu olmaktadır.

Dr. Phrixos Basil Papachristis'in oğlu dedesinin adını taşır. İngiltere'de ve ABD'de üniversite öğrenimi görmüş ve 2007 Ocak ayında Hellespont'ta göreve başlamıştır.
 
Hellespont geleneklerine saygılı bir aile şirketidir

Dr. Phrixos Basil Papachrisidis'in Hellespont'unu ben değişik kaynaklardan izliyorum.Kesin inancım odur ki, sonsuzlukla tanımlanacak kültür, saygınlık ve güleryüzlü olmak kadar, güçlü aile bağları üzerine yaşamını inşa etmiş bir resim çıkar karşımıza.

Bu hafta isterdim ki , onları Türkiye'de aile fertleriyle çekilmiş fotograflarıyla okurlarımıza anlatalım. Olamadı, tüm güzel isteklere rağmen neden olamadı kurgusunu birtarafa bırakıyor ve bu sayfaların yine böylesine anlamlı denizci yaşamlarına açık olduğumu ifade etmek istiyorum.
  
Yunan mitolojisindeki ülkeyi kuraklıktan kurtarmak için Phriksos kurban edilirken, Zeus Altın Postlu Koç'u gönderdi. Altınkoç hem oğlanı hem de kızı sırtına attı ve uçarak gözden kayboldu. Phriksos annesinin yardımıyla kurtulduysa da kızkardeşi Helle onun kadar şanslı olamadı.

Çanakkale Boğazı'nın üzerinden geçerken dengesini kaybeden Helle, yüksekten aşağıya denize düştü ve boğuldu. O günden sonra oraya Ellispontos -Helle Denizi, Çanakkale Boğazı dendi.