Göteborg'da liman işçileri greve başladı

İsveç'in Göteborg kentinde konteynerların yüklendiği terminalde çalışan liman işçileri, patronun sendika düşmanı politikasını ve çalışma koşullarını protesto etmek için dün iş bırakarak greve başladı.

İsveç’in Göteborg kentinde konteynerların yüklendiği terminalde çalışan liman işçileri, patronun sendika düşmanı politikasını ve çalışma koşullarını protesto etmek için dün iş bırakarak greve başladı.

Liman İşçileri Federasyonu, terminali işleten Danimarkalı şirketi, sendika çalışmalarını engellemekle ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerine yanaşmamakla suçluyor. Limanda işçilerin çalışma koşullarının iyileştirmesi ve can güvenliklerinin sağlanması için sendika temsilcisine yetki verilmemesini de eleştiriyor.

İsyerinde Transport İşçileri Federasyonu’nun imzaladığı toplu sözleşme geçerli olmasına rağmen terminalde çalışan işçilerin çoğunluğu Liman İşçileri Federasyonu’nun üyesi. İşveren, işyerinde hali hazırda geçerli bir toplu sözleşme olduğunu öne sürerek Liman İşçileri Federasyonu ile sözleşme yapmayı reddediyor.

Liman işçileri, patronun bu tutumunu protesto etmek için bu yılın nisan ve mayıs aylarında 4’er gün süren grevler yapmış, son olarak da 8 Kasım’dan itibaren fazla mesai yapmama kararı almıştı.

DİĞER LİMANLARDA DA AMBARGO UYGULANIYOR

İsveç limanlarındaki konteyner trafiğinin yüzde 50’si Göteborg’de grevde bulunan APM Terminals (APMT) üzerinden yapılıyor. Liman İşçileri Federasyonu, İsveç’in diğer limanlarından APMT’ye gidecek yüklere ambargo uygulanmasını kararlaştırdı. Diğer limanlarda çalışan işçiler, Göteborg APM Terminals’a gidecek yük ve konteynerleri yüklemeyi reddedecek.

Liman İşçileri Federasyonu, medyaya yaptığı açıklamada Daminarka firmasının APMT’nin işletmesini devraldıktan sonra sendika karşıtı bir politika uyguladığını, görüşmelere hangi sendika temsilcisinin katılacağına karar verdiğini, sendika temsilcilerinin işçilere bilgi vermelerini engellediğini söylüyor.

Liman İşçileri Federasyonu, APMT’de çalışan işçilerin yüzde 85’inin sendikalarına üye olduğunu ve grev kararının işçilerin katıldıkları oylamada oybirliği ile alındığını açıkladı.

(Evrensel Gazetesi)