Gemikonağı'na yeni serbest liman yapılıyor

Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı kapsamında, Gemikonağı bölgesinde, ikinci bir alanda serbest liman ve bölge oluşturulmak isteniyor.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili, Serbest Liman ve Bölge (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı Resmi Gazete’de yayınlayarak halkın bilgisine getirdi.

Tasarının genel gerekçesinde, Gemikonağı bölgesinde, ikinci bir alanda Serbest Liman ve Bölge oluşturmak amacıyla esas yasasının üçüncü maddesinde yer alan bölgeler ve 1. cetvelde değişiklik yapıldı.

Yeni bölge oluşturuldu ve bu maddeye bağlı olarak yasaya ayrı bir harita eklenerek yeri belirlendi. Gemikonağı Serbest Liman ve bölgesinde ikinci bir serbest liman ve bölgesi kurulması amacıyla tasarı hazırlandı.

Serbest bölgelerin 49 yıllığına işletilmesine izin verilebilecek

Esas yasanın üçüncü maddesi şöyle değiştirildi:

“Serbest Liman ve Bölgesinin Kurulması 1. Cetvel:

1-Yasaya ekli 1. Cetveldeki 1. A. Haritada sınırları belirlenen Gazimağusa Serbest Liman ve Bölgesi ile 1. C. Haritada sınırları belirlenen Gemikonağı Serbest Liman ve Bölgesi ve 1.Ç. haritada sınırları belirlenen Yeni Gemikonağı Serbest Liman ve Bölgesi kurulur.

2- Serbest liman sınırları kapsamındaki rıhtıma aborda olan gemilerin boyutlarına bakılmaksızın işgal ettikleri deniz kısmı da, bu yasaya ekli 1. Cetveldeki 1.A. haritada, 1.B. haritada ve 1.Ç Haritada belirlenen serbest liman sınırları içinde mütalaa edilir.

3- Serbest bölgelerin, kamu kurum ve kuruluşlarınca, yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerce, serbest liman ve bölgesi yönetimiyle işletici arasında akdedilecek işletme sözleşmesinde belirlenecek şartlar çerçevesinde kısmen veya tamamen 49 yıllığına kadar işletilmesine Bakanlar Kurulu’nca izin verilebilir.

4- Gazmağusa Serbest Liman ve bölge sınırları içerisindeki bu yasaya ekli 1. Cetvelde 1. B haritada belirtilen gümrük binası, Toprak Ürünleri Kurumu silosu ve Karayolları Dairesi katran tesisleri, Gazimağusa Serbest Liman ve bölge sınırları dışında sayılarak söz konusu tesislerde konvansiyonel limana (serbest liman dışında kalan ve KKTC Bakanlar Kurulunca onaylanan tüm deniz ve havalimanları) geçiş için yol hakkı tanınır”.