Gemi ve yat sektörünün ihracatı 2 katına çıktı

2017 yılının ilk 8 aylık döneminde gemi ve yat sektörünün ihracatının 2 katına çıktığını belirten yetkililer bu alanda yapılan ihracatın 903 milyon 961 bin dolar seviyesine çıktığını söyledi.

2017 yılının ilk 8 aylık döneminde gemi ve yat sektöründeki ihracatın 2’ ye katlandığını belirten yetkililer sektörün ihracat alanında büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre 2016 yılının ocak ve ağustos ayı döneminde gemi ve yat sektörü ihracatının 449 milyon 434 bin dolar seviyelerinde olduğunu belirten yetkililer, sektörün 2017 yılının aynı döneminde ise 2 katına çıkarak 903 bin 961 bin dolar seviyesine kadar çıktığını söyledi. Söz konusu dönemde dış satımın 2’ye katlanması ile sektörün yüzde 100,9’luk ihracatartışına imza atmış olduğunu belirten yetkililer, bu süreçte yaşanan artışın sektörün ilerlemesi açısından çok önemli olduğunun altını çizdi. Sektörün 8 aylık süreçteki ihracatının 628 milyon 650 bin dolarlık kısmının İstanbul’dan gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, bu rakamın sektörün toplam ihracatının yüzde 69,5’lik kısmına tekabül ettiğini açıkladı.

İhracatta Malta Birinci Oldu

Gemi ve yat sektörünün yılın ilk 8 aylık döneminde en fazla ihracat yaptığı ülkenin Malta olduğunu belirten yetkililer, bu süreçte Malta’ya 146 milyon 962,3 bin dolarlık ihracat yapıldığını, Malatya’nın sektör ihracatının yüzde 16,3’lük kısmını karşıladığını söyledi.

Gemi ve yat sektörünün ihracatının bu süreçte yüzde 100’ün üzerinde bir artış yaşadığını belirten Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, sektör açısından yeni Pazar arayışlarının devam ettiğini, Orta Doğu ülkeleri, Rusya, Kuzey Afrika ve Güney Amerika gibi ülkelerle de iletişime geçildiğini söyledi.