Fok Badem Koruma Altına Alındı.

Aydın'ın Didim ilçesinde balıkçılar tarafından yaralı bulunduktan sonra tedavi edilen Akdeniz foku "Badem", doğal yaşama tam uyum sağlayamayınca Marmaris'te bir koyda özel ...

Fok Badem Koruma Altına Alındı.

Aydın'ın Didim ilçesinde balıkçılar tarafından yaralı bulunduktan sonra tedavi edilen Akdeniz foku ''Badem'', doğal yaşama tam uyum sağlayamayınca Marmaris'te bir koyda özel tasarlanan ortamda korumaya alındı.

Yetkililer, yaralı bulunduktan sonra tedavi edilerek doğaya bırakılan fokun, insanların aşırı ilgisine alışması nedeniyle doğal yaşama tam uyum sağlayamadığını açıkladı.

Akdeniz fokunun, zarar görmemesi için Marmaris'teki koyda özel hazırlanmış kontrollü bir ortama alındığını ifade eden yetkililer, fokun uzmanlar gözetiminde bir süre burada tutulacağını belirtti.
 
Fok "Badem", yaklaşık 15 metrekarelik alanda özel hazırlanmış, çevresi ağlarla örülü kafeste gözetim altında tutuluyor.

"Aşırı ilgi zarar veriyor"

Su Altı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu Koordinatörü Cem Kıraç, her türlü uyarıya rağmen insanların foka aşırı ilgi gösterdiğini söyledi.

Fokun doğaya uyum sağlamasına yardımcı olunmadığını savunan Kıraç, "Vatandaşlar onca bilgilendirmeye rağmen çok büyük duyarsızlık gösterdi. Yerli ve yabancı turistler, Badem'i evcil hayvan olarak gördü. Bu da fokun doğaya uyum sağlamasını güçleştirdi" dedi.

Akdeniz foku neslinin korumaya alındığını bildiren Kıraç, "Çok iyi niyetli olsalar da insanlar, hayvanı severek ona kötülük yaptı. Hayvan annesini kaybetmiş ve insan eliyle beslenmiş. Bu nedenle kendisine yaklaşan herkesi bakıcısı gibi görüyor. İnsanların aşırı ilgisi, hayvanın doğasını bozdu" dedi.

Su Altı Araştırmaları Derneğinin gönüllü veterineri Avni Gök ise fokun zor durumda bırakıldığında insanlara saldırabileceğini belirterek, "Daha önce Yunanistan'da rehabilite edilmiş foklarda bu görüldü. İnsanların ilgisi fokun doğaya uyumunu zorlaştırdı. Hem foka hem de insanlara zarar gelmemesi için Badem, korumaya alınmış olabilir" diye konuştu.

Muğla Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de fok Badem'in uzmanlar gözetiminde özel hazırlanmış bir yerde uluslararası sözleşmelerdeki hükümlere titizlikle uyularak korunduğunu bildirdi.

DenizHaber.Com