Fitch: Konteyner taşımacılığında sorunlar bitmedi

Küresel derelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından hazırlanan rapora göre, konteyner taşımacılığı şirketleri, yılın başından bu yana navlun oranlarının ılımlı bir artışından fayda sağladı; fakat konteyner pazarındaki sürdürülebilir bir iyileşme ancak kapasite kesintileri yoluyla uygulanabilir bir arz / talep dengesine ulaşılarak sağlanabilir.

Küresel derelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından hazırlanan rapora göre, konteyner taşımacılığı şirketleri, yılın başından bu yana navlun oranlarının ılımlı bir artışından fayda sağladı; fakat  konteyner pazarındaki sürdürülebilir bir iyileşme ancak kapasite kesintileri yoluyla uygulanabilir bir arz / talep dengesine ulaşılarak sağlanabilir.

Konteyner taşımacılığı hacmi, 2010-2011 yıllarından bu yana ilk defa 2016 yılında çok sayıda geminin hurdaya çıkması ve teslimatların ertelenmesi sonucu kapasite artışını aştı.

Fitch, Net kapasite artışının 2017 ve 2018'de hızlanarak talebin büyümesini geçeceğini ve aşırı kapasitenin daha da artmasına katkıda bulunacağını ve dolayısıyla   bunun geçici bir gerileme olacağını tahmin ediyor.

Fitch'in raporunda; "İlk çeyrekte göreli olarak güçlü bir performans gösterdi ki, talep tahminlerimizde bazı terslikler var gibi görünüyor, ancak bunun daha iyi bir arz / talep dengesi yerine, daha az sayıda geminin söküme gitmesi ve ve boşta filonun navluna geri dönmesine neden olacağına inanıyoruz." ifadelerine yer verildi. 

Raporda şu görüşlere yer verildi:

"Navlunlardaki ılımlı bir toparlanma, yıl boyunca sürdürülürse, konteyner taşımacılık şirketlerinin 2017'deki kredi ölçümlerinde bir iyileşmeyi destekler, ancak performans önemli ölçüde değişim gösterecektir. CMA CGM ve COSCO gibi daha küçük coğrafi çeşitliliği olan maliyet azaltmada başarılı olan şirketler nispeten iyi performans gösterebilirken, Yang Ming gibi daha küçük ve daha az çeşitlilik gösteren firmalar olumlu FVÖK elde etmekte zorlanabilir. Yüksek yakıt fiyatları, navlun artışından kaynaklanan bazı kazanımları geri alabilir. Katar diplomatik anlaşmazlığında, Hapag-Lloyd / Birleşik Arap Shipping Company'nin en fazla maruz kaldığı durumun sektöre sınırlı bir etkisi olması muhtemel.

Maliyet azaltımı mali destek sağlayabilirken, finansal dengelerin sürdürülebilir bir iyileşme için piyasa dengesine ihtiyaç vardır. Konteyner taşımacılığında arz / talep dengesini düzeltmenin en olası yolu olarak ittifaklar yerine birleşme ve satın alım anlaşmalarını öneriyoruz. Bunun nedeni ittifaklar, şebekeleri ve kapasiteyi yönetmek ve maliyet yapısını optimize etmek için sınırlı bir yeteneğe sahipken, birleşme ve satın alımlar daha ihtiyatlı kapasite yönetimine yol açabilir.

Bu trend devam etmekte olup, ilk beş konteyner nakliye şirketi, birleşme ve devralmalar yoluyla pazar konumlarını güçlendirmektedir. Pazar payları 1996'da %27 iken 2016'da% 45  oldu ve 2018'de yaklaşık % 57 olacak. Ancak kalan küçük şirketlerin çoğunun zayıf kredi metrikleri var. Batmadan su üstünde durma kabiliyeti, değişken olan navlun oranlarına ve bankaların fon sağlama isteğine bağlı olacaktır."