Enkaz altından dünya rekoruna

17 Ağustos depreminde 3 gün enkaz altında kalan ve iki bacağını kaybeden Ufuk Koçak, depremin yıldönümünde rekor için dalacak. Engelliler Serbest Dalış Rekoru'nu 30 metreye çıkartmak isteyen Koçak, denemeyi Gölcük'teki evinin önünde yapacak


17 Ağustos depreminde 3 gün enkaz altında kalan ve iki bacağını kaybeden Ufuk Koçak, depremin yıldönümünde rekor için dalacak. Engelliler Serbest Dalış Rekoru’nu 30 metreye çıkartmak isteyen Koçak, denemeyi Gölcük’teki evinin önünde yapacak

Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos 1999 depreminde pek çok sevdiğiyle birlikte iki bacağını kaybeden Ufuk Koçak, yaşama küsmek yerine önüne çıkan engellerle mücadele ederek hayata tutunuyor.

Ülkemizin ilk engelli dalış eğitmeni olan Koçak, kaya tırmanışı ve rüzgâr sörfü gibi pek çok doğa sporunu da başarıyla yapıyor. ‘Ufuk Engel Tanımaz’ sloganıyla katıldığı Dünya Sualtı Sporları Federasyonu’nun organizasyonlarında dünya serbest dalış rekorları elde eden Koçak, bu kez hayatını değiştiren depremi ve kaybettiklerini hatırlatmak için yeni bir rekora imza atmak istiyor.

‘Deprem uzakta değil’

Evinin enkazında 3 gün kaldıktan sonra kurtarılan Koçak, beton yığınının arasında geçirdiği her gün için 10 metre, toplamda 30 metreye nefessiz inmeyi deneyecek.

Dünya Engelliler Serbest Dalış Rekoru’nu 30 metreye çıkartmak isteyen Koçak,  uluslararası hakemlerle rekorunu tescil ettirecek. 1999 depreminin merkez üssü olan Gölcük-Değirmendere sahilinden 30 metre derinliğe inmek için hazırlanan Koçak, sıkı bir antrenman programı uyguluyor. Nefesini kontrol etmek için yüzme ve çeşitli egzersizler yapan Koçak, 12 kilo verdi. Rotary 2420 Bölge’nin desteğiyle depremi hatırlatmak istediğini söyleyen Koçak, “Deprem bilinci oluşturmak ve toplumun engellilerin önüne çıkardığı engellere karşı farkındalığı anlatmayı amaçlıyorum. 16 Ağustos sabahı dalarak deprem gerçeğinin çok uzakta olmadığını vurgulayacağım” dedi.

Likya Yolu’nu geçen ilk isim

2014’te Kaş’ta Paletsiz Değişken Ağırlık Dünya Engelli Rekoru’nu kırarak adını duyuran Koçak, 2015’te ise 508 km’lik Antik Likya Yolu’nu 75 günde yürümüştü. Yürüyüşü tamamlayan ilk engelli olan Ufuk Koçak, Rotary 2420 desteğiyle gerçekleştireceği dalışla deprem bilincini geliştirirken engellilerin sorunlarına da dikkat çekmeyi hedefliyor. Koçak, 3 gün kurtarılmayı beklediği Değirmendere’deki deprem enkazının hemen önündeki sahilden rekor için dalacak. (Gökhan Karakaş-Milliyet)